El cor és l’òrgan que treballa constantment perquè el cos funcioni bé, així que és vital cuidar-lo i que estigui en òptimes condicions.
És clau seguir hàbits saludables, saber en quin estat es troba, si existeix alguna afectació o si genèticament estem predisposats al fet que, amb el temps, desenvolupem una malaltia cardiovascular. En altres paraules, és important saber si tenim factors de risc cardiovascular.
Què és el risc cardiovascular?
El risc cardiovascular és la probabilitat que té cada persona de patir una malaltia cardiovascular, és a dir, de patir trastorns del cor o dels vasos sanguinis, incloent cardiopaties coronàries i malalties cerebrovasculars.
Com s’avalua el risc cardiovascular?
Per a avaluar el risc cardiovascular, és important realitzar-se una revisió cardiovascular periòdicament. Existeixen múltiples maneres de mesurar-lo i és tasca del metge realitzar aquesta avaluació, per a això es requereix d’una història clínica completa i detallada de l’estat de salut del pacient, el seu estil de vida i els seus antecedents personals i familiars.
També es realitzen estudis de sang on es mostren els nivells de colesterol, triglicèrids i sucre; estudis hormonals, i de signes vitals per a mesurar la pressió arterial i freqüència cardíaca, entre altres, que ajudin a calcular el risc cardiovascular.
Principals Factors de risc cardiovascular
Els factors de risc cardiovascular són aquells que afecten directament l’aparició de malalties cardiovasculars o que poden elevar el risc de patir-les, i poden ser modificables o no modificables.
Aquests són:
- Pressió arterial alta (hipertensió arterial): la hipertensió demanda més esforç del cor i el sobrecarrega, per la qual cosa augmenta el risc de sofrir una malaltia del cor o accident cerebrovascular.
- Colesterol elevat: el colesterol és un lípid (substància grassa) transportat en la sang, i es troba en totes les cèl·lules de l’organisme. Ho produeix el fetge i també s’obté a partir d’aliments d’origen animal o amb grans quantitats de greixos saturats. Quan a la sang hi ha massa “colesterol dolent” (Lipoproteïnes de baixa densitat o LDL), aquest es comença a acumular sobre les parets de les artèries, provocant que la sang no flueixi bé i augmentant el risc de patir alguna malaltia cardiovascular.
- Diabetis: els problemes del cor són molt comuns entre els diabètics, tant del tipus 1 com del tipus 2 (no insulinodependents). El bon control dels nivells de glucosa (sucre) en sang, pot reduir el risc cardiovascular.
- Obesitat i Sobrepès: l’excés de pes pot elevar el colesterol i causar pressió arterial alta o diabetis. Totes aquestes situacions són factors de risc de les malalties del cor.
- Tabaquisme: el tabaquisme eleva la pressió arterial i la freqüència cardíaca, i pot causar irregularitats del ritme cardíac, fent que el cor treballi més. El fum del cigarret, a part, està compost per substàncies químiques que també perjudiquen el cor. També afecta les parets internes de la vasculatura de tot el cos.
- Inactivitat física o sedentarisme: l’exercici físic crema calories i, per tant, ajuda a controlar els nivells de colesterol i la diabetis. També enforteix el múscul cardíac i fa més flexibles les artèries. Per això, les persones inactives solen tenir un major risc de patir alguna malaltia cardiovascular.
- Sexe: els homes, en general, tenen un major risc que les dones de sofrir una cardiopatia. Aquesta diferència es redueix quan les dones comencen la menopausa, ja que passen a produir menor quantitat d’estrògens, i aquest desajustament hormonal s’ha demostrat que pot augmentar el risc en les dones de patir malalties de cor.
- Genètica/Herència: molts problemes cardíacs i circulatoris solen ser hereditaris; tenir antecedents a la família augmenta el risc cardiovascular. Altres factors de risc com la hipertensió, la diabetis i l’obesitat també poden transmetre’s de generació a generació. Cal assenyalar també, que certes malalties cardiovasculars són més comunes entre determinats grups racials i ètnics.
- Edat: amb l’edat, el funcionament del cor sol deteriorar-se, ja que no pot bombejar la sang tan eficientment, com a causa de l’enduriment i pèrdua de flexibilitat de les artèries.
- Estrès: en situacions estressants augmenten la freqüència cardíaca i la pressió arterial, augmentant la necessitat d’oxigen en el cor. A part, la capa interior de les artèries pot danyar-se per culpa de l’alliberament d’hormones que succeeix durant l’estrès.
- Consum nociu d’alcohol: excedir-se d’un consum moderat d’alcohol pot ocasionar problemes del cor com la hipertensió, arrítmies, cardiomiopatia (malaltia del múscul cardíac) o accidents cerebrovasculars. A més, les calories de l’alcohol, si es consumeix en excés, augmenten el greix corporal, augmentant al seu torn el risc cardiovascular.
Com més factors de risc tingui una persona, majors seran les probabilitats de patir una malaltia del cor. Mantenir sota control el major nombre possible de factors de risc, mitjançant canvis en l’estil de vida i/o medicaments, pot reduir el risc cardiovascular.
Hàbits saludables per a cuidar el teu cor
Portar un estil de vida saludable pot prevenir i reduir el risc de patir malalties cardiovasculars. Per això, en el següent vídeo, la Dra. López, cardiòloga de CreuBlanca, et dona una sèrie de consells essencials per a preservar la salut cardiovascular, que t’ajudaran a prevenir uns certs factors de risc que condueixen al desenvolupament de patologies cardiovasculars i gaudir d’una bona qualitat de vida.
A CreuBlanca cuidem la teva salut des del cor. Recorda, el cor és el motor del nostre cos i la prevenció és la millor eina contra les malalties cardiovasculars. En la nostra Unitat de Cardiologia comptem amb tecnologia d’última generació i professionals altament especialitzats en la prevenció, el diagnòstic precoç i el tractament personalitzat de múltiples patologies cardiovasculars, ajudant-te a gaudir d’un estil de vida saludable, millorar la teva qualitat de vida i prevenir malalties. Demana cita avui.