Vés al contingut
Inicio | Blog | Què és l’Helicobacter Pylori?

Què és l’Helicobacter Pylori?

PORTADAS WEB - helicobacter
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dr_JosepJustTimoneda.jpg
Josep Just Timoneda
Consultes de digestiu, ecografies abdominals, colonoscòpia convencional, gastroscòpies
14 des. 2023
2 Min
Consells de salut

Què és l’Helicobacter Pylori?

L’Helicobacter Pylori (H. Pylori) és un bacteri que pot provocar una infecció en l’estómac. En la majoria de casos el bacteri no produeix símptomes, però es calcula que la té la meitat de la població mundial.

Quines són les causes més comunes de la infecció per H. Pylori?

El bacteri H. Pylori es transmet, majorment, a través del contacte amb la saliva, femta o vòmit, o a través d’aliments o aigua contaminats. Segons la Fundació Espanyola de l’Aparell Digestiu, “El primer contacte amb el bacteri sol ser en la infància: és molt poc freqüent que la primera infecció sigui d’adult”.

Però la presència d’aquest bacteri no implica una infecció, un gran percentatge de la gent que té el bacteri no presenta ni signes ni símptomes, ni els arribessin a presentar mai. No se sap amb exactitud quina diferència a les persones simptomàtiques de les quals no ho són, però se sospita que podria existir una major resistència innata en una certa part de la població.

Quins símptomes provoca l’H. Pylori?

L’H.Pylori, en cas de manifestar-se, pot danyar el teixit protector que recobreix l’estómac i el duodè, produint així una inflamació crònica d’aquests òrgans digestius. La infecció pot comportar gastritis i úlceres gàstriques o duodenals, i provoca símptomes com:

  • Dolor o cremor d’estómac (abdomen)
  • Sensació d’inflor
  • Nàusees i/o vòmits
  • Rots freqüents
  • Pèrdua de la fam i de pes involuntària

 

Com es diagnostica l’H.Pylori?

Per al diagnòstic de patologies digestives com la infecció d’H.Pylori, els nostres digestòlegs realitzaran una valoració exhaustiva i personalitzada de l’estat de salut del sistema digestiu. Mitjançant una exploració física i una entrevista en la qual podràs explicar els teus símptomes, el digestòleg determinarà si és necessari fer una prova específica d’H. Pylori.
Existeixen quatre tipus de prova:

  • Anàlisi de sang: mesura els anticossos d’H. Pylori en sang (però no si ha provocat infecció o no).
  • Prova de l’alè: mitjançant una beguda amb urea, si hi ha el bacteri es registrarà en l’alè al cap de 10 minuts.
  • Prova de la femta: detecta la presència del bacteri.
  • Endoscòpia: analitza una mostra de la mucosa gàstrica (per biòpsia), per a detectar la infecció.

 

A partir dels resultats obtinguts, el digestòleg aconseguirà un diagnòstic i pautarà un tractament personalitzat per a tu.

A CreuBlanca, els nostres digestòlegs examinen i tracten les patologies que provoquen danys al sistema digestiu, i són una peça clau per a prevenir possibles complicacions i evitar danys col·laterals. Demana cita amb un dels nostres especialistes.

Tags:

Diagnòstic
Digestologia
Helicobacter Pylori
Símptomes Helicobacter