-
Es tracta de la inflamació de la fàscia plantar, una banda muscular situada a la planta del peu, que causa un dolor agut a la zona del taló.
-
Afecta en major mesura a esportistes que practiquen disciplines d’impacte i a persones majors de 45 anys que no realitzen esport de manera habitual.
El peu és una de les parts més importants del cos humà. Compta amb 26 ossos, 33 articulacions i més de 100 músculs, lligaments i tendons que sostenen entre 2 i 4 vegades el pes corporal i permeten el moviment bípede. Aquesta complexa estructura està exposada a múltiples factors que influeixen en l’aparició de patologies al peu i que, conseqüentment, s’estenen a altres grups musculoesquelètics de rellevància, com els genolls, el maluc o la columna vertebral.
La fasciïtis plantar és una de les afeccions més comunes del peu i un dels principals motius de consulta al podòleg. Es tracta de la inflamació de la fàscia plantar, una banda de teixit elàstic que ocupa tota la planta del peu.
La fàscia plantar comprèn la zona del peu que va des del calcani, conegut com a os del taló, fins als ossos metatarsians, situats a la zona mitjana de la planta del peu i el naixement dels dits.
“El fonamental símptoma que genera aquesta patologia és un dolor agut en la zona interna del taló”, afirma Griselda March, Podóloga de Clínica Creu Blanca. “El dolor sol ser més intens al matí quan donem suport al peu per primera vegada en el sòl i acostuma a disminuir a mesura que portem unes hores d’activitat”, afegeix.
Perfil d’afectats per fasciïtis plantar
El dolor en la fàscia plantar pot afectar el conjunt de la població, donant-se una major prevalença en esportistes que practiquen disciplines d’impacte, com ara running, futbol o voleibol, pàdel o tennis, i en persones majors de 45 anys que no realitzen esport de manera habitual.
“Les dones, especialment, són més propenses a la fasciïtis plantar perquè solen tenir la cadena muscular posterior més reduïda que els homes”, precisa March. “Entre les causes d’aquest escurçament cal destacar l’ús excessiu de calçat inadequat com, per exemple, l’excés de taló o sabates planes tipus ballarines”, aclareix.
Així mateix, una trepitjada incorrecta és un factor determinant en l’aparició de la fasciïtis plantar. Els podòlegs ho relacionen amb la presència de peus cavos i/o peus valgs, caracteritzats respectivament per un excés d’arc en la fàscia plantar o la desviació lateral del taló.
Davant els primers símptomes és important consultar amb un especialista per a diagnosticar la patologia en el seu estat inicial i aplicar el tractament adequat, evitant d’aquesta manera que es cronifiqui.
Com tractar la fasciïtis plantar
“Si només tractem la fase aguda de la inflamació de la fàscia plantar, el pacient notarà millores però el dolor reapareixerà quan reiniciï la pràctica esportiva o l’activitat diària”, declara March.
Existeixen diferents tractaments enfocats a un únic objectiu: la disminució de la tensió que es genera a la fàscia plantar.
Primera fase
“El tractament habitual combina l’administració de fàrmacs antiinflamatoris no esteroidals (AINEs) amb les sessions de fisioteràpia”, explica March. Entre els tractaments fisioterapèutics, trobem la teràpia de xoc i ones magnètiques, orientada a desinflamar localment la zona en la fase aguda. “Actualment, també hi ha la possibilitat d’aplicar un tractament de PRP o factors plaquetaris, entre altres empleats des de la Unidad de Terapias Regenerativas, ja que compten amb un gran poder regenerador de teixits”.
Segunda fase
“En la segona part del tractament, i després del procés de rehabilitació, convé realitzar un estudi biomecànic de la marxa per a valorar si la causa de la fasciïtis té relació amb l’anatomia i/o la manera de trepitjar del pacient”, explica March. “En cas afirmatiu, cal realitzar uns suports plantars o plantilles a mesura per a destensar la fàscia plantar i controlar l’arc del peu del pacient”, aclareix.
L’estudi biomecànic de la marxa o trepitjada consisteix a analitzar la posició estàtica i dinàmica del peu, així com l’estat muscular i articular d’aquest. A més, permet avaluar la relació del peu amb altres zones com els genolls, el maluc o la columna vertebral.
L’adquisició d’una sèrie hàbits saludables determina l’èxit del tractament i la prevenció de possibles recaigudes. El pacient ha d’usar un calçat adequat, tant per a l’activitat quotidiana com la pràctica esportiva. En el cas de la població esportista, resulta imprescindible que combinin l’activitat física habitual amb estiraments de la cadena muscular posterior, abans i després de l’entrenament.
Altres alternatives
En els casos més greus i si després de provar amb opcions conservadores no fos suficient, en la Unitat de Peu i Turmell de Creu Blanca s’aplica radiofreqüència en la fàscia plantar. La radiofreqüència és un tractament que mitjançant energia elèctrica aconsegueix eliminar el dolor de la fasciïtis, ja que s’aconsegueix bloquejar el nervi que condueix al dolor.
Es tracta d’un procediment mínimament invasiu amb una recuperació molt ràpida. És una bona opció abans de la cirurgia, ja que els resultats són molt satisfactoris en un 80% dels casos.
Revisar aquest problema a temps és la principal garantia per a evitar que es torni crònic. Demana cita a un especialista en Podologia, qui valorarà el cas i posarà les mesures necessàries per a tractar la patologia.