Vés al contingut
Inicio | Blog | Una de cada deu persones pateix malaltia renal crònica a Espanya

Una de cada deu persones pateix malaltia renal crònica a Espanya

una-de-cada-diez-personas-sufre-enfermedad-renal-cronica-en-espana-id-170
23 febr. 2021
4 Min
Consells de salut

  • Els majors de 60 anys, especialment homes, són el grup de pacients més afectats per aquesta patologia del ronyó, amb una incidència del 23%, segons la Societat Espanyola de Nefrologia.

Amb el transcurs dels anys, els ronyons perden la capacitat de filtrar adequadament els residus de la sang i eliminar l’excés d’aigua a través de l’orina, donant lloc al que es coneix com a insuficiència o malaltia renal crònica.


El 25% dels afectats per aquesta patologia són asimptomàtics fins a arribar a fases avançades de la malaltia, per la qual cosa han de recórrer a un tractament renal substitutiu (TRS) amb diàlisi o trasplantament.


Els ronyons no avisen quan comencen a deteriorar-se, ja que els símptomes d’un possible dany renal apareixen quan la malaltia es troba en una fase avançada.


Entrevistem la Dra. Meritxell Ibernon, nefròloga de Creu Blanca, que ens resol les principals qüestions sobre la prevenció i el diagnòstic precoç de les malalties renals.


'image'


Un bon funcionament dels ronyons és vital per a gaudir d’un bon estat de salut general. Entre els hàbits que ajuden a mantenir una salut renal òptima destaca el fet de seguir una dieta saludable, ingerir entre 1,5 i 2 litres d’aigua diàriament, practicar exercici físic de manera regular, manetenir un pes adecuat i evitar el consum d’alcohol i tabac.


Però anem al gra, en quins casos un hauria de visitar al nefròleg?


En general, aconsello venir a consulta quan apareixen símptomes com a dolor en la part baixa de l’esquena, pressió alta, molèsties a l’orinar, anèmia, retenció de líquids i presència d’escuma o sang a l’orina.


Si decidim no revisar-nos malgrat sentir malestar, presentar símptomes inusuals o condicions patològiques per antecedents familiars, els trastorns renals poden afectar de manera directa al funcionament d’altres òrgans vitals com el cor i el conjunt del sistema cardiovascular.


És recomanable anar a revisar-se encara sense presentar símptomes de malaltia renal?


Per descomptat. Un bon exemple és la coneguda malaltia renal crònica, que és el resultat de la suma d’una sèrie d’alteracions que afecten els ronyons de manera irreversible.


Aquesta patologia acostuma a ser asimptomàtica fins a arribar a fases avançades, on els tractaments solen ser menys eficaços. Per a evitar la progressió de la malaltia, resulta imprescindible el diagnòstic precoç i el seguiment periòdic per part d’un especialista.


En quins casos resulta pràcticament obligatòria la visita a un nefròleg?


És imprescindible acudir a la nostra consulta quan es compten amb antecedents familiars de problemes de ronyó, o bé es presenten factors de risc que condueixen al desenvolupament de la malaltia renal crònica, com la hipertensió arterial, la diabetis mellitus i les alteracions en les anàlisis d’orina i/o sang.


'image'


Una vegada realitzada la primera visita i les proves mèdiques pertinents, es determina la freqüència de visites posteriors en funció de la història clínica i l’estat de salut de cada persona.


Com ha evolucionat amb els anys aquesta especialitat?


La nefrologia ha evolucionat molt positivament en els últims anys, apostant per una innovació tecnològica en el camp de la diàlisi i desenvolupant nous fàrmacs en malalties com la diabetis mellitus o nefropatia diabètica, entre altres.


La diabetis mellitus es produeix quan el pàncrees és incapaç de generar insulina, l’hormona encarregada de regular el nivell de sucre en sang. Uns nivells alts de glucosa a la sang poden perjudicar els vasos sanguinis dels ronyons, disminuint així la seva capacitat d’eliminar toxines, residus i excés de líquid del cos.


Quines són les visites més freqüents a la teva consulta?


La majoria de pacients acostumen a venir a la nostra consulta per recomanació del seu metge de família o altres especialistes. Les visites més freqüents se centren en el control de la hipertensió arterial, el control de la malaltia renal crònica en els seus diferents estadis i la nefropatia diabètica.


'image'


Així mateix, cada vegada són més els pacients que coneixen aquesta especialitat i decideixen conèixer l’estat de salut dels seus ronyons per voluntat pròpia.


La hipertensió arterial conjuntament amb la nefropatia diabètica són les dues causes més freqüents que donen lloc a un trastorn d’insuficiència renal, així como a altres patologies cardiovasculars, com l’angina, l’infart de miocardi o la mort cardíaca sobtada.


Què et va motivar a especialitzar-te en nefrologia i per què vas triar l’hospital Clínica Creu Blanca per passar consulta?


Van ser diversos els motius que em van conduir a triar l’especialitat de nefrologia, encara que el més destacable va ser la presència d’antecedents familiars de malalties renals al meu entorn. Aquesta situació em va despertar l’interès pel funcionament d’un òrgan tan complex i fonamental com el ronyó.


Al llarg de la meva carrera professional he treballat com a nefròloga a diferents centres sanitaris, com per exemple l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospial de la Vall d’Hebron, l’Hospital Germans Trias i Pujol i l’Hospital Moisès Broggi, entre d’altres. En aquest últim he tingut l’oportunitat de coordinar el Servei de Nefrologia.


'image'


Actualment, passo consulta a l’Hospital Creu Blanca. Vaig triar aquesta clínica perquè és sinònim de visites sense llistes d’espera i a més ofereix la possibilitat de disposar de proves diagnòstiques i exploracions complementàries a les poques hores de la visita mèdica.


Referències


  • Societat Espanyola de Nefrologia https://www.nefrologiaaldia.org/es-articulo-enfoque-clinico-enfermedades-renales-hereditarias-254

Tags:

Nefrología