A la nit de Sant Joan, que té lloc la matinada del 23 de juny, ens envaeix una barreja de sensacions. L’alegria per l’arribada de l’estiu s’uneix a la melancolia per la pèrdua progressiva d’hores de llum.
Encara que la llegenda popular la qualifica com la nit més llarga de l’any, la realitat és que el solstici d’estiu té lloc el dia 21 de juny. A partir d’aquesta data el sol il•luminarà a l’hemisferi nord durant menys hores fins a l’arribada del solstici d’hivern.
Hi ha els qui li han donat a aquesta festa un sentit més pagà i lúdic, mentre que altres un més religiós. Tant si som dels que fer volar un fanalet per demanar els nostres millors desitjos, com si commemorem el naixement de Sant Joan Baptista, la nit de Sant Joan és una bona ocasió per cuidar dels que ens envolten.
En aquest article, us donem les claus per crear la màgia que mereix aquesta festa tan especial. Com? A través de receptes saludables que mantenen l’essència dels plats tradicionals de Sant Joan, així com una sèrie d’activitats per gaudir amb els nostres convidats.
Com sorprendre els nostres convidats
Aquest Sant Joan és diferent a la resta. Encara que no hagin fogueres, igualment hem de garantir que sigui segur, cuidant de la salut pròpia i la dels nostres familiars i amics.
I. Conquesta el paladar dels teus convidats amb aquestes receptes
1- Una sardinada a casa
Entre els aliments frescos que no poden faltar en aquesta revetlla són les sardines. Aquest peix blau de temporada és baix en mercuri i ens aporta moltes propietats per a la nostra salut. Entre les 3 o 4 racions de peix recomanades per setmana, és aconsellable variar el consum de peix blau com les sardines amb el d’altres peixos blancs (1).
Una ració de sardines cobreix la quantitat diària d’Omega 3 recomanada, i al seu torn, aquest contribueix a disminuir els nivells de colesterol protegint-nos de malalties cardiovasculars.
Preparació
- 1) Rentar amb aigua freda i assecar amb paper de cuina les sardines. Si decidim no obrir-les i netejar-les per dins, aconseguirem mantenir la seva suculència i sabor natural.
- 2) Posar a escalfar el forn i cobrir amb un polsim de sal grossa el paper d’enfornar sobre el que les col•locarem.
- 3) Col•locar les sardines de forma ordenada en la safata amb sal i deixar enfornar entre 15 i 20 minutos.
Les sardines al forn són una opció saludable lliure d’olis. Les podem acompanyar amb una salsa de llimona i julivert. I llestes per a assaborir-les!
2- Coca de Sant Joan versió light
Aquestes delicioses postres és el més esperat en qualsevol nit de Sant Joan, sobretot a regions del Mediterrani com Catalunya, Comunitat València i Illes Balears. Enguany podem preparar una coca de Sant Joan casolana. La recepta que us portem és saludable, sense sucre ni guindes, però igual de deliciosa.
Preparació
- 1) Ratllar la pell d’una llimona i una taronja i, seguidament, barrejar en un bol amb unes gotes de stevia, margarina, llet i vainilla.
- 2) Batre la barreja anterior un parell de minuts i afegir un ou batut i llevat fresc. Tornar a batre fins que el llevat es dissolgui bé en la barreja.
- 3) Afegir a la barreja farina integral i un polsim de sal. Remoure amb espàtula tots els ingredients fins que quedin més compactes.
- 4) Deixar l’espàtula a un costat i pastar amb la mans la massa per a fer-la encara més compacta.
- 5) Afegir un rajolí d’oli en el fons d’un bol net i col•locar la massa. Esperar mínim dues hores perquè doblegui el seu volum. Pas conegut com deixar llevar la massa.
- 6) Passar el corró per la massa per a donar-li forma però sense forçar massa. Vernissar-la amb ou batut i afegir la crema pastissera (opcional) seguit dels pinyons.
- 7) Prescalfar el forn a 180è i enfornar la massa durant 15 minuts.
En retirar-la del forn hem de superar l’apetit sobtat de provar-la i esperar que es refredi.
II. Manualitats i jocs per a crear un ambient agradable
1. Pots fosforitos
Uns flascons de vidre reciclats ens serveixen per a il•luminar qualsevol racó de la nostra casa, ja siguin espais interiors o exteriors.
Preparació
- 1) Netejar i assecar els flascons de cristall reciclats.
- 2) Obtenir pintura fosforescent i pintar l’interior dels pots.
- 3) Dibuixar amb un pinzell fi les formes geomètriques que més ens agradin, ja siguin puntets, estrelles, ondulacions o altres.
- 4) Deixar assecar la pintura durant una hora.
- Si en algun moment del sopar apaguem les llums o deixem una llum tènue, els nostres pots s’il•luminen com per art de màgia!
2. Bossetes de plantes aromàtiques
Enguany l’olor de pólvora se substitueix pel de les plantes aromàtiques.
Un ram de set herbes aromàtiques ens dóna sort, inunda la nostra casa d’una aroma fresca i té un gran poder curatiu. Les herbes més comunes i que podem trobar en boscos pròxims són: la malva, la marialluïsa, el romaní, la falguera, el bàlec i, si som afortunats, l’herba de Sant Joan o hipèric.
Preparació
- 1) Rentar i refrescar en aigua freda les plantes aromàtiques.
- 2) Formar petits rams barrejant les diferents espècies.
- 3) Distribuir els rams per l’espai on organitzem la nostra celebració.
Els amants de les flors també podeu incloure-les en els vostres rams decoratius. Aquí trobareu 10 tipus de flors de temporada (link blog CB) i els seus usos terapèutics per a donar-li vida als vostres rams. Res millor que l’olor de benestar!
3. Caixa dels desitjos
Aquest dia màgic ens dóna de nou l’oportunitat de demanar els nostres millors desitjos. Encara que aquesta tradició és típica d’any nou, la nit de Sant Joan ens permet aprofundir en les nostres il•lusions més misterioses i mai abans revelades.
Preparació
- 1) Apuntar en petits trossos de paper un desig ocult i misteriós.
- 2) Introduir els paperets en un petit cofre de fusta, tancar i agitar amb ganes.
- 3) Llegir en veu alta cadascun dels desitjos sense revelar l’autor, tret que ell mateix vulgui revelar la seva identitat.
Deixem al gust dels participants intentar endevinar a qui correspon cada desig. Aquesta activitat ens resol una dels dubtes més comuns que tenim: em coneixen prou?
4. Contes màgics
Amb la mateixa caixa de l’activitat anterior, el joc dels contes màgics ens convida a donar curs a la nostra imaginació.
Preparació
- 1) Cada persona ha d’aportar un element per a crear una història. Un protagonista, un lloc, una professió, un poder, un personatge secundari i un element de la naturalesa.
- 2) Apuntar en un paper cadascuna de les idees i introduir-les a la caixa.
- 3) A la persona que li toqui explicar la història ha de connectar tots els elements en una història que tingui sentit.
Aquest és un gran exercici tant per a adults com per a nens, ja que es treballa la imaginació, la memòria i l’expressió oral. Què tal se’ns dóna això de crear un fil conductor?
En poc temps i amb elements fàcils de trobar, podem fer de la nit de Sant Joan un esdeveniment per a recordar. Entre olors aromàtiques, espelmes fosforescents i receptes saludables som a temps de crear nous records amb els nostres familiars i amics.
Qui creus que explicarà la millor història en aquesta nit plena de llum i misteri?
Referències
(1) Agencia Española De Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN)
http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/publicaciones/seguridad_alimentaria/RECOMENDACIONES_consumo_pescado_MERCURIO_AESAN_WEB.PDF
(2) Dulces Diabéticos www.dulcesdiabeticos.com