Vés al contingut
Inicio | Blog | Què és la “Meteorosensibilitat”?

Què és la “Meteorosensibilitat”?

PORTADA WEB_meteorosensibilidad
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/WEB_BALLESTER_FOTOS-DRES.png
Manel Ballester Alomar
Responsable de la Unitat de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica, visites i cirurgies
21 des. 2023
2 Min
Consells de salut
  • Amb l’arribada del fred, moltes persones que pateixen dolor crònic articular, ossi, o que han tingut una operació o lesió, tenen més dolor en les seves articulacions o en els seus ossos.

 

Quina causa el dolor articular/ossi quan comença el fred?

Els canvis de temperatura o de pressió atmosfèrica, causades per fred, precipitacions i vent, poden contribuir a l’aparició de dolor articular o ossi.

Les articulacions estan envoltades d’un teixit (càpsula articular) format pel líquid sinovial. Aquest líquid té la funció de lubrificar les articulacions i actuar d’amortidor davant possibles traumatismes o frecs entre elles.

Quan la pressió atmosfèrica descendeix, la pressió del líquid sinovial augmenta, i ocorre una alteració en la seva viscositat, que pot donar més rigidesa i fricció articular. Com a conseqüència, aquest canvi pot generar molèsties o dolor si hi ha o hi ha hagut una fractura o cicatriu, ja que les articulacions i la pell que les envolten són més rígides i amb menor capacitat de distendre’s.

A més, el fred i les baixes temperatures afavoreixen que els músculs es contreguin i es tornin més rígids, com a mecanisme de defensa per a mantenir la temperatura corporal. Aquest fet contribueix en l’aparició del dolor i la rigidesa articular en persones que tenen unes articulacions ja desgastades, ja que els músculs que les envolten són sotmesos a una situació d’estrès.

Per tant, podem afirmar que l’empitjorament del temps, el canvi de la pressió atmosfèrica i el canvi de temperatura afecten la pressió de les articulacions, la pressió intraòssia i la rigidesa dels músculs, i com a conseqüència pot generar molèsties a persones amb articulacions desgastades o lesions. A aquests pacients que sofreixen dolor quan canvia el temps, se’n diu persones “meteorosensibles”, és a dir, que presenten una major sensibilitat als canvis meteorològics.

Què puc fer si soc “meteorosensible”?

Si et consideres una persona sensible als canvis meteorològics, i sofreixes molèsties físiques, és recomanable que t’anticipis al canvi de temps i prenguis algunes mesures preventives com:

  • Aplicació de calor seca en les zones afectades: relaxa els músculs contrets i evita la rigidesa de les articulacions.
  • Realitzar estiraments suaus: per a preparar les articulacions
  • Activitat física moderada: és crucial per a evitar que les articulacions s’atrofiïn.
  • Cuidar la postura: és indispensable per a afavorir la circulació de la sang.
  • Seguir una dieta variada: per a aportar els nutrients necessaris per a la cura de les articulacions, i per a mantenir un pes adequat, evitant així la deterioració de les articulacions.
  • Llit pla i dur: per a evitar l’enfonsament i així tenir una bona postura en dormir.

 

Des de la Unitat de Traumatologia de CreuBlanca destaquem també la importància d’acudir a un traumatòleg especialista en dolor articular i ossi per a realitzar un seguiment i tractament individualitzat i així poder prevenir possibles complicacions i evitar danys col·laterals. Demana cita amb un dels nostres especialistes.

Tags:

Canvi de Temps
Dolor articular
Dolor ossi
Meteorosensibilitat
Traumatologia