Vés al contingut
Inicio | Blog | Què és la Metatarsàlgia?

Què és la Metatarsàlgia?

PORTADAS WEB_metatarsalgia
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/WEB_LUCAR_FOTOS-DRES.png
Gustavo Lucar López
Consulta de traumatologia i intervencions quirúrgiques
23 febr. 2024
3 Min
La veu de l'expert

Què és la Metatarsàlgia?

La metatarsàlgia és el dolor o inflamació situat a la zona plantar de l’avantpeu, on es troben els caps dels ossos metatarsians, l’articulació que connecta amb els dits i els nervis intermetatarsians. És una afecció que sorgeix sobretot en caminar, en estar dempeus durant molt de temps, o en utilitzar sabates de capdavantera estreta.

Causes de la Metatarsàlgia

El metatars és la zona del peu on es recolza més pes en fer exercici, saltar o caminar i, si sofreix un suport o pressió excessiu, pot causar dolor, rampes als dits i alteració del patró de marxa.

També pot ser causada per una mala trepitjada o la pròpia morfologia del peu, si aquest pateix deformacions, com per exemple galindons o si es tracta d’un peu cavus. Altres causes poden ser l’ús d’un calçat inadequat, ja sigui amb excessiu taló, poca sola, o amb la punta massa estreta. Finalment, també pot influir l’edat avançada o el sobrepès.

Símptomes de la Metatarsàlgia

Un dels símptomes més comuns és el dolor al “coixinet plantar”, la part de la planta just darrere dels dits del peu. Es descriu com una sensació de dolor intens, continu i punxant prop dels dits dels peus, que empitjora quan s’està dret o es camina sobre superfícies dures, i millora quan descanses.

A vegades també es manifesta amb dureses i callositats en la zona dels dits dels peus, o amb una sensació de tenir una pedra en la sabata.

Diagnòstic de la Metatarsàlgia

Davant aquest tipus de símptomes, és aconsellable visitar un Traumatòleg perquè realitzi una exploració física i així valorar el cas i la seva localització concreta. També se sol realitzar una radiografia o una ressonància o ecografia.

Si no es tracta, la metatarsàlgia pot provocar dolor en altres parts del peu o al peu contrari, així com en la zona lumbar o el maluc.

Tractament de la Metatarsàlgia

El dolor sol millorar amb el repòs i amb l’ús de sabates adequades. En els casos més lleus, el tractament habitual consisteix en:

  • Aplicar fred diverses vegades al dia.
  • Repòso i/o canvi d’hàbits espòrtius (exercicis de menor impacte)
  • Canvi de calçat, amb sola flexible, puntera ampla i un taló que no excedeixi els 2 o 3 cm.
  • Ús de plantilles personalitzades.

 

Si el dolor persisteix i no hi ha millora amb el tractament inicial, segons quin cas pot requerir un tractament d’infiltracions o la intervenció quirúrgica. El tractament quirúrgic consisteix en una osteotomia, en la què s’escorça el metatarsià que provoca l’excés de recolzament i, en alguns casos, es recomana l’alliberació del nervi si està atrapat.

Prevenció de la Metatarsàlgia

Per a evitar la metatarsàlgia és important mantenir un pes saludable i, sobretot, realitzar activitat física sempre amb un calçat adequat i en superfícies toves. També és recomanable realitzar un estudi de la trepitjada per tal de conèixer millor el nostre peu i la seva mecànica i saber com adaptar les nostres sabates i hàbits, per a així evitar dolors.

Els nostres peus juguen un paper fonamental en la nostra vida diària, per la qual cosa és fonamental prestar-los atención i cura. Davant els símptomes de metatarsàlgia, els especialistes en Traumatologia de CreuBlanca avaluaran el teu cas i, després d’aconseguir un diagnòstic, pautaran un tractament personalitzat per a tu. És important realitzar un seguiment i tractament individualitzat per a poder prevenir possibles complicacions i evitar danys col·laterals.

Demana cita amb un dels nostres especialistes.

Tags:

Metatarsàlgia
Traumatologia