- Els bronquíols són els conductes més petits dels pulmons, i s’encarreguen de transportar l’oxigen des dels bronquis fins als alvèols.
Bronquiolitis: Definició i Causes
La bronquiolitis és una infecció viral que provoca que les vies respiratòries s’inflamin, s’irritin i s’omplin de mucositats, causant dificultats per a respirar. Sovint afecta a infants menors de dos anys (lactants i nens petits), perquè les seves vies respiratòries, en ser més petites, s’obstrueixen amb més facilitat. És comú que aparegui en els mesos més freds de l’any, entre novembre i abril.
La infecció pot ser causada per diferents classes de virus; el més comú és el Virus Sincitial Respiratori (VSR), però també pot tractar-se del rhinovirus, el virus de la grip o el metaneumovirus humà. Els gèrmens que poden provocar bronquiolitis es propaguen a través de gotes del fluid procedent del nas i boca de la persona infectada. Són transportats per l’aire mitjançant esternuts, tos o riures, i també poden estar en objectes que toqui la persona infectada (mocadors, joguines…).
Els factors de risc que poden incrementar les possibilitats que un infant pateixi bronquiolitis són: l’exposició al fum del tabac, el naixement prematur, el contacte directe amb altres nens a les guarderies, patir una prèvia malaltia pulmonar o cardíaca crònica, o tenir un sistema immunològic afeblit per malalties o medicaments.
Símptomes de la Bronquiolitis en nens
La bronquiolitis sol desenvolupar-se amb els símptomes d’un refredat comú: mucositat nasal, febre o febrícula (inferior a 38 °C) i tos.
A causa de l’obstrucció dels bronquis per la inflamació i mucositat, els pulmons reben una quantitat escassa d’aire i és possible que al cap d’uns dies s’observin altres símptomes com fatiga i dificultat per a menjar.
La malaltia sol durar entre 7 i 10 dies, però és necessari estar en alerta per si sorgeixen uns certs símptomes que, si van en augment, requeriran atenció mèdica urgent d’un pediatre. Aquests són:
-
Increment de la tos.
-
Respiració més ràpida, amb dificultat, de manera sorollosa y amb sibilàncies (se li marquen les costelles, l’abdomen li puja i baixa de manera exagerada, i se li eixamplen les fosses nassals).
-
Falta de gana, ingesta d’aliments reduïda.
-
Deshidratació per l’esforç respiratori.
-
Vòmits després de tossir.
-
Febre alta.
-
Amb menys freqüència, els bebès prematurs poden tenir episodis on deixin de respirar breuement (apnea).
-
Molta fatiga.
En els casos greus, els símptomes empitjoren amb rapidesa. Si el seu fill té problemes per respirar i la tos, les retraccions o la respiració sibilant empitjoren, o si els llavis i ungles dels dits es tornen blavosos (cianosi), és important trucar immediatament al metge pediatra perquè sigui avaluat i tractat.
Diagnòstic
Tractament
Afortunadament, la majoria de casos de bronquiolitis són lleus i no requereixen cap tractament. Encara que no existeix un tractament específic per tractar la bronquiolitis, en certes ocasions els professionals mèdics utilitzen medicaments per tractar d’alleujar els símptomes i ajudar a desobstruir les vies expiratòries del nen (mai antibiòtics, ni xarops per a la tos, ni mucolítics). Seguint sempre les indicacions del pediatre, es recomana:
-
Procurar baixar-li la febre.
-
Mantenir-lo ben hidratat, administrant líquids i aliments en petites quantitats per evitar que es fatigui.
-
Dur a terme rentats nassals freqüents i aspirar les secrecions del nas.
-
Mantenir el nen en posició “incorporada”, per ajudar-lo a respirar millor.
Els bebès que tenen problemes per a respirar, estan deshidratats o semblen fatigats, sempre han de ser avaluats per un metge. Quan la gravetat és major, pot necessitar-se l’hospitalització, ja que així són controlats de prop, en observació, i se’ls administra líquids i oxigen humit. Poques vegades, només en casos molt greus, se’ls pot arribar a col·locar respiradors, per ajudar a respirar fins que comencin a presentar símptomes de millora.
Prevenció
No podem oblidar que els adults i els nens més grans normalment presenten únicament símptomes d’un refredat comú, però que són molt contagiosos per als petits. Per això:
-
Evita el contacte del nen amb gent refredada o amb símptomes i, de no poder ser, que utilitzin mascareta, es tapin la boca amb el colze o la màniga en esternudar o tossir, i es rentin bé les mans.
-
Procuri evitar llocs amb aglomeracions de gent (transport públic, centres comercials, festes…). Entre els mesos de màxim impacte del virus, si el nen és molt petit (menys de 3 mesos) o si va ser prematur, a poder ser, no portar-lo a la guarderia.
-
Rentat de mans freqüent amb aigua i sabó.
-
Eviti el fum del tabac dins el domicili i prop dels nens.
-
Ventili bé la casa i l’habitació on dorm l’infant.
-
Renti regularment peluixos i joguines.
Davant els símptomes de la bronquiolitis, l’equip multidisciplinari d’especialistes en Pediatria de CreuBlanca avaluaran el cas del teu fill i els seus símptomes i, després d’aconseguir un diagnòstic, pautaran un tractament personalitzat per a ell.
L’Hospital CreuBlanca Maresme compta amb consulta externa de Pediatria i atenció d’Urgències Pediàtriques 24 hores, els 365 dies de l’any, oferint atenció integral al teu fill des del seu naixement fins a la seva edat adulta, fent-lo sentir segur i cuidat.