Vés al contingut
Inicio | Blog | Consells per prevenir l’Otitis Externa

Consells per prevenir l’Otitis Externa

PORTADAS WEB_otitis
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dr_EusebiMatinoSoler.jpg
Eusebi Matiñó Soler
Consultes d'otorinolaringologia, especialista en problemes de vertigen, proves vestibulars
28 juny 2024
2 Min
Consells de salut

Definició i Causes

L’Otitis Externa és una infecció en la pell del conducte auditiu extern causada, generalment, per una infecció per bacteris.

Quan comença la calor, és comú l’increment de casos d’otitis externa (o otitis del nedador) a causa dels banys a la piscina o al mar, ja que la humitat i la calor afavoreixen el creixement de bacteris i fongs del conducte auditiu.

Símptomes

Els símptomes de l’Otitis Externa inclouen:

• Dolor d’orella i molèstia en tirar de l’exterior de l’orella.
• Lleuger enrogiment dins de l’orella.
• Picor a l’orella o al conducte auditiu.
• Secreció de l’orella, de color groc o verd groguenc.
• En casos més severs, pèrdua d’audició.

Diagnòstic

Per a diagnosticar l’Otitis Externa és necessària una entrevista sobre els símptomes i l’historial mèdic del pacient, juntament amb una exploració física. L’otorrinolaringòleg podrà realitzar una otoscopia per a veure si el conducte auditiu està enrogit i inflamat i assegurar-se del diagnòstic.
És important realitzar un diagnòstic diferencial amb l’Otitis Mitjana Aguda i l’Otitis Externa (entre altres patologies més greus), ja que el pronòstic i el tractament poden ser diferents.

Prevenció

Per a prevenir l’Otitis Externa, és aconsellable seguir els següents consells:

1. Mantenir les orelles seques, especialment la part externa de l’orella i l’entrada del conducte. Assecar-los en sortir de l’aigua.

2. Evitar la manipulació de les orelles. L’ús de “bastonets” de cotó per a retirar el cerumen del conducte auditiu pot augmentar el risc d’infeccions en l’orella externa.

3. Evitar submergir-se molt temps, per a evitar el màxim possible l’entrada d’aigua a les orelles. Usar taps o capells de bany en pacients predisposats a infeccions.

4. No usar taps d’orella fora de la piscina si no és imprescindible. El tap pot lesionar la pell del conducte auditiu i a més evita la ventilació i neteja de l’orella, la qual cosa pot facilitar l’aparició d’infeccions.

5. Evitar banyar-se en aigües contaminades o brutes, com a llacs o estanys contaminats. L’aigua clorada d’una piscina també pot provocar otitis, ja que altera el pH de la pell del canal auditiu i facilita les infeccions.

6. Si tens tendència a formar taps de cera a les orelles, acudeix a l’otorrinolaringòleg abans d’estiu per a realitzar-te una neteja. Els taps de cera poden facilitar les infeccions si han afectat la pell dels conductes auditius, fent-los més susceptibles a infeccions.

 

Davant qualsevol molèstia o símptoma d’infecció del conducte auditiu, sempre és recomenable acudir a un otorinolaringòleg. Els especialistes en Otorinolaringologia de CreuBlanca evaluaran el teu cas i, després d’obtenir un diagnòstic, pautaran un tractament personalitzat per a tu.

Demana cita amb un dels nostres especialistes.

Tags:

Consells CB
Otitis Externa