Vés al contingut
Inicio | Blog | Tot el que necessites saber sobre les picades de mosquits

Tot el que necessites saber sobre les picades de mosquits

todo-lo-que-necesitas-saber-sobre-las-picaduras-de-mosquitos-id-119
12 ag. 2020
8 Min
La veu de l'expert

Parlem amb el dermatòleg Blas González sobre les mossegades d’aquests diminuts insectes


La vida dels mosquits dura, en general, entre una setmana i un mes. Un període de temps curt però suficient per a reproduir-se. En qüestió de set dies passen per quatre etapes de desenvolupament: ou, larva, pupa, fase adulta, i llestos per volar! És aquí quan augmenta la probabilitat de patir les molestes picades de mosquits.


Aquests diminuts insectes de sang freda reapareixen a la primavera, estenent la seva presència durant els mesos d’estiu. Quan les temperatures aconsegueixen aproximadament els 15 °C, els ous que van dipositar a l’inici de l’hivern els mosquits adults abandonen el seu estat d’hibernació o diapausa per a fer eclosió i seguir amb el cicle de procreació de l’espècie.


D’entre els 2.500 tipus diferents de mosquits que trobem al món, el per a molts temut mosquit tigre, comú al nostre país, prolonga la seva estada al nostre país del mes de maig al mes de novembre.


Tot el que necessites saber sobre les picades de mosquits

La calor li permet estar actiu, és per això que només pica durant el dia, a diferència del mosquit comú que coneixem Culex pipiens, que ho fa de nit. Les abundants pluges que porta amb si l’època primaveral i la pujada de les temperatures, són les condicions atmosfèriques idònies que els ous d’aquests insectes esperen amagats durant l’hivern per a després emergir.


Ara que ja sabem que aquestes criatures no apareixen per art de màgia, en aquest article analitzarem per què ens injecten la seva saliva, com alleujar les picades de mosquits i, per descomptat, quina és la manera d’evitar-les.


Per què ens piquen?


En primer lloc, cal aclarir que només piquen els mosquits femella. Un mosquit, ja sigui mascle o femella, pot sobreviure perfectament sense picar. No obstant això, el nèctar de les flors no proporciona a les femelles les proteïnes (aminoàcids) suficients per a procrear. És per això que recorren a xuclar la sang d’un vertebrat, com la de l’ésser humà.


Les larves dels mosquits es desenvolupen en mitjans aquàtics pobres en nutrients, com per exemple l’aigua residual que queda en un bassal o en un recipient. Arriben a l’etapa adulta en temps rècord i amb les mínimes reserves de nutrients per a pondre, es per això que busquen un extra d’aliment ric en proteïnes pel seu compte.


Tot el que necessites saber sobre les picades de mosquits

Per què piquen les picades de mosquits?


Baten les seves ales entre 250 i 500 vegades per segon i extreuen menys d’una gota de sang en tot just un minut.


Malgrat aquesta ínfima quantitat de líquid que ens absorbeixen, les seves picades molesten, a vegades intensament i durant diversos dies.


En cada picada ens injecten la seva saliva, que conté molècules a les quals el nostre organisme detecta com una amenaça. El nostre cos respon a l’atac alliberant una substància química anomenada histamina, que és la que provoca la irritació o inflamació en la pell.


Tot el que necessites saber sobre les picades de mosquits


Com alleujar les picades de mosquits


El Dr. Blas González, especialista en Dermatologia en Diagnosis Médica, alerta del risc de recórrer a remeis casolans per alleujar les picades d’aquests insectes ja que “poden produir reaccions al•lèrgiques, entre altres afeccions més perjudicials”.


1. Rentar i desinfectar la zona


El primer pas per a tractar les picades de mosquits consisteix a netejar la zona afectada amb aigua i sabó. Sense fregar, simplement remullar-la i assecar-la. En cap concepte hem de gratar la picada perquè això afavoreix l’aparició d’infeccions i empitjora el procés de desinflamació de la ferida.


2. Remedis per a reduir la inflamació


Tenim dos opcions:


Aplicar fred


“Si ens trobem a casa i no sabem què fer davant la picada d’un mosquit, després de netejar la zona, podem aplicar fred.”, afirma el doctor González. “Embolicar gel en un drap i col•locar-lo sobre l’àrea afectada”, afegeix.


Cremes amb corticoides


“Si podem acostar-nos a la farmàcia, l’idoni és aplicar una crema amb corticoides i un antihistamínic”, recomana el doctor González. “Els antihistamínics de forma tòpica poden empitjorar la picada, ja que contenen substàncies reactives que poden donar lloc a reaccions al•lèrgiques. Pel que hem d’optar per antihistamínics via oral combinat amb l’ús de crema amb corticoides”, aclareix.


Tot el que necessites saber sobre les picades de mosquits


3. Acudir a un especialista


En el cas de veure que la grandària de la nostra picada augmenta o el dolor s’intensifica, el més recomanable és consultar amb un dermatòleg o anar al servei d’urgències 24 horas.


“El problema de fons depèn d’on ens trobem i quin tipus de mosquit ens piqui”, adverteix el doctor González. “Al nostre país, per exemple, el risc de patir malalties a causa de les picades de mosquits és més aviat reduït. No obstant això, fa diversos anys ens trobem amb el mosquit tigre, que pot donar lloc a alguna viriasis”.


Els mosquits són els animals més mortífers del planeta (1). Provoquen cada any la mort de 725.000 persones, a causa de la transmissió de diverses malalties a través de les seves picades. Entre les quals destaquen la malària, el dengue, el virus zika o la febre groga.


Tot el que necessites saber sobre les picades de mosquits


I ara sí, 10 consells per a evitar les picades de mosquits


1. Tenir en compte la manera de vestir. Cobrir-nos, en la mesura que sigui possible, braços i cames quan arriba la nit. Els mosquits piquen durant la matinada i, concretament, es troben més actius dues hores abans de l’alba i dues hores després del capvespre.

2. A l’hora de protegir-nos, usar teixits lleugers de colors clars. Per contra, els tons foscos i brillants atreuen als mosquits.

3. Fugir d’olors intenses. Les colònies, perfums, sabons, aerosols i cremes corporals amb aromes florals actuen d’imant per a aquests insectes. Pel que substituirem les olors dolces per uns altres més cítrics o aromàtics durant els mesos de primavera i estiu.

4. Cuidar la higiene personal. Els mosquits detecten la suor i l’olor de peus. L’àcid làctic, l’àcid úric i els bacteris que es concentren a les zones de les axil•les, els dits i els turmells els inciten a picar-nos.

5. A casa, col•locar mosquiteres a finestres i portes. Sobretot a les habitacions, per a evitar que ens piquin mentre dormim.

6. Ventilar les habitacions. Mitjançant l’ús de ventilador o aire condicionat aconseguirem apartar-los de la nostra llar. Per aconseguir una òptima ventilació de l’estada, hem de recordar tancar la porta i fer-ho amb suficient temps abans d’anar a dormir.

7. Apagar els llums. Si tenim calor i romanem amb les finestres obertes, intentarem deixar les llums apagades ja que els mosquits van cap al llum.

8. Evitar bassals. Renovar amb freqüència els abeuradors d’animals domèstics. A més de buidar l’aigua de regadores, galledes, joguines, cendrers, plats dels tests, així com qualsevol altre recipient que pugui acumular aigua.

El 80% dels mosquits tigre es crien a les nostres cases. Lluny de poder erradicar-los, podem contribuir a controlar la seva expansió. “Al mosquit tigre ni una gota d’aigua”, així es titula el vídeo (2) que ha llançat la Diputació de Barcelona per a evitar que ens piquin.

9. Escapar de zones d’aigües estancades. Els pous, les basses o bassals són llocs que atrauen els mosquits i on formen els seus nius. En el cas que tinguem piscines, estanys, dipòsits i bidons d’aigua al nostre voltant hem de cobrir-los amb lones, o bé tapar-los amb mosquiteres d’1 mm de malla.

10. Utilitzar repel•lent. Resulta essencial seguir la instruccions d’ús i, si és necessari, consultar amb un farmacèutic. Sense oblidar-nos de retirar-nos-ho amb aigua i sabó quan tornem a casa. Si ens exposem al sol, primer hem d’aplicar-nos la protecció solar i 20 minutos després el repel•lent.


Tot el que necessites saber sobre les picades de mosquits


Podem aplicar el mateix repel•lent en adults i nens?


“Pel que fa als nens, hem de vigilar la** concentració de DEET** N,N-diethyl-toluamide, la substància química que contenen aquest tipus de productes i que permet repel•lir els insectes. D’aquesta manera evitem que puguin resultar tòxics”, adverteix el doctor González. “Pel que als nens se’ls ha d’aplicar un repel•lent amb una concentració més baixa de DEET”, afegeix.


Mai hem d’aplicar repel•lents a menors de 2 anys. I a partir dels 3 anys, emprar un repel•lent que contingui una concentració d’entre el 10% i el 30% de DEET (3). L’efectivitat en tots dos casos és la mateixa, l’única cosa que varia és la durada de l’efecte repel•lent.


Tot el que necessites saber sobre les picades de mosquits


Si creiem que tenim un imant per a atreure als mosquits, és imprescindible que repassem el llistat de consells que ens traslladen els experts. El simple gest d’eliminar qualsevol rastre d’aigua i humitat de les nostres llars pot contribuir al fet que reduïm de manera considerable el nombre de picades, a més de prendre consciència de la importància de protegir-nos d’aquests insectes.


I tu, ja ho tens tot llest per a plantar cara als mosquits?


Referències


(1) Organització Mundial de la Salut (OMS) https://www.who.int/es

(2) “Al mosquit tigre ni una gota d’aigua!” https://www.youtube.com/watch?v=KnozraciufY&t=13s
(3) Insect Bite and Repellant Safety Tips from the American Academy of Pediatrics https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/aap-press-room-media-center/Pages/Insect-Repellents.aspx


Tags:

mosquits
picades