Vés al contingut
Inicio | Blog | 10 jardins i parcs a Barcelona per a incrementar la nostra salut física i emocional

10 jardins i parcs a Barcelona per a incrementar la nostra salut física i emocional

redescubrir-barcelona-10-parques-y-jardines-con-encanto-id-120
22 set. 2020
6 Min
CreuBlanca

  • Sortir a gaudir de la naturalesa una mitjana de dues hores per setmana ens allibera la ment i ens motiva a mantenir-nos actius.

  • Les formes, colors i textures del bosc ens serveixen de distracció, reduint la nostra sensació de fatiga mentre realitzem exercici físic.


Hi ha jardins grans i petits, prop de la mar i entre edificis, amb vistes panoràmiques i amagats entre les branques. Ni més ni menys que un total de 90 parcs a Barcelona ens permeten gaudir de la naturalesa.


10 jardins i parcs a Barcelona per a incrementar la nostra salut física i emocional


Aquests espais verds són una font de calma i desconnexió. La xiulada dels ocells, el so de les fulles i l’aroma de la vegetació tenen un impacte positiu en la nostra salut física i emocional.

Passejar, córrer o gaudir d’un bon llibre envoltats d’arbres i plantes ens recarrega d’energia positiva a tots els membres de la família.


A Barcelona, trobem una gran varietat de parcs i jardins. Tots ells amaguen una història i un entorn que els fa especials. A continuació, us presentem la nostra selecció de parcs que visitar a Barcelona i quines activitats fer en cadascun d’ells.


10 jardins i parcs a Barcelona per a incrementar la nostra salut física i emocional


Parcs per a fer senderisme


1. Parc de Collserola


Barcelona és una de les poques ciutats al món on conviuen mar i muntanya a relativament poca distància. El Parc de Collserola és una clara mostra d’això, on podem fer diferents rutes a peu sense perdre de vista la mar ni el skyline de Barcelona.


El Parc té una extensió de més 8.000 hectàrees de terreny, on trobem diferents ambients naturals, dividits entre bosc mediterrani, prades, plantacions agrícoles i espais de vegetació de màquia.


La ruta que us recomanem va des del Centre d’Informació del Parc de Collserola fins a la muntanya del Tibidabo, i que ens condueix en tot just una hora a un dels temples més populars de la ciutat, el Sagrat Cor del Tibidabo.


Una mitjana de dues hores per setmana en contacte amb la naturalesa, en un sol dia o repartit en diverses sessions, té efectes positius sobre el nostre sistema nerviós.


Parcs per fer esport


2. Parcs de Montjuïc


10 jardins i parcs a Barcelona per a incrementar la nostra salut física i emocional


Coneguda com la muntanya màgica, Montjuïc s’ha convertit en el paradís per als amants del running i, en general, de l’esport. Jardins, museus, instal•lacions olímpiques i culturals comparteixen un mateix espai que fan d’aquest parc un dels principals pulmons de Barcelona.


Si som dels quals ens decantem per entrenaments canyer, les escales del passeig de Jean Forestier ens permetran cremar greix i eliminar cel•lulitis. D’una amb una o de dues en dues, sens dubte, la nostra salut cardiovascular sortirà reconfortada.


Si preferim fer una passejada, els Jardins del Mossèn Costa i Llobera ens faran sentir els protagonistes d’una pel•lícula de l’oest. La seva peculiaritat? Un jardí replet de cactus.

3. Parc del Poblenou


Situat al final de la Vila Olímpica, tots els camins d’aquest parc ens condueixen a la sorra de la platja. Compta amb una esplanada que s’ha convertit en l’escenari preferit per als afeccionats del patinatge en línia o passejar amb bici. Ideal per anar amb amics i en família. A més, ens dóna l’opció d’organitzar un partit de basket a la seva zona de cistelles.


Practicar esport a l’aire lliure afavoreix que els ulls es fixin en llargues distàncies, actuant de barrera protectora contra la miopia. A més, ens ajuda a combatre l’estrès, desbloquejant la ment i augmentant el nostre nivell de concentració a la feina, sobretot aquelles que exigeixen creativitat.


10 jardins i parcs a Barcelona per a incrementar la nostra salut física i emocional


Jardins amb història


4. Jardins La Tamarita


Aquests jardins tenen doble cara, una més tranquil•la, on allunyar-se del soroll de la ciutat sota l’ombra dels arbres, i una altra destinada a la diversió, amb taules de ping pong i gronxadors. En el seu moment va ser un jardí privat en la part alta de la ciutat que envoltava la mansió d’una família burgesa, els Craywinckel.


5. Jardins de Ca Sentmenat


Murs coberts per plantes enfiladisses, una cascada i un estany fan d’aquest antic jardí domèstic un dels racons més atractius de Barcelona. Amb una estètica afrancesada, dues àmplies terrasses enjardinades envolten l’antiga mansió dels Sentmenat, una família aristòcrata a la qual pertanyia aquest espai a finals del segle XIX.


Aquest palauet situat molt prop de la Ronda de Dalt, al barri de Sarrià, amaga a la part posterior un bosc. Alguna cosa que fascina als nens i, a més, connecta amb Collserola.


6. Parc de la Ciutadella


10 jardins i parcs a Barcelona per a incrementar la nostra salut física i emocional


Tot un clàssic per circular amb la nostra bicicleta i, seguidament, fer un pícnic a les seves àmplies zones de gespa. Envoltats de peces úniques com la Cascada monumental, El Mamut, El Llac, L’Hivernacle o l’Església de la Ciutadella, entre altres monuments històrics, pot ser un gran pla per a passar de cap de setmana diferent.


7. Parc del Laberint d’Horta


Com el seu propi nom indica, aquest laberint de xiprers ens posarà a prova a l’hora d’emprendre una drecera o un altre per a conquistar el cor d’aquest, on ens espera la deessa grega de la fertilitat Eros. Aquest jardí museu, a més, espera el jardí més antic de Barcelona. El destí perfecte per jugar a perdre’ns!


La naturalesa activa tots els nostres sentits: vista, olfacte, tacte i, si som afortunats, fins i tot el gust.


En un laberint natural, per exemple, ningú guia la nostra atenció, per la qual cosa ens deixem portar per la fascinació i l’espontaneïtat. Això suposa un descans i una sensació de descongestió per a la nostra ment.


10 jardins i parcs a Barcelona per a incrementar la nostra salut física i emocional


Parcs per a desconnectar


8. Parc del Guinardó


La constant pendent d’aquest parc ens recompensa amb espectaculars vistes de Barcelona. Amb la ciutat als nostres peus, les escales i camins que recorren el parc ens deixa boniques estampes com cascades, zones enjardinades i un frondós bosc. El so de l’aigua que baixa pels canals i l’ombra dels pins relaxa a tots aquells que trien aquest espai per a córrer o fer trekking a la ciutat.

9. Parc de Cervantes


Des de l’inici de la primavera fins a ben entrat la tardor, aquesta joia situada al barri de Pedralbes s’inunda d’acolorides roses. L’aroma i el colorit de prop de 10.000 rosers de més de 2.000 espècies diferents converteixen a aquest parc en un dels preferits per a un agradable i relaxat passeig al capvespre.


El Parc de Cervantes acull cada any el Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona. Els grans experts en roses i rosers que acudeixen al mateix aconsegueixen mantenir viva la connexió de la Ciutat Comtal amb les roses.


Els terpens, uns compostos orgànics responsables de l’aroma, color, textura i frescor de les flors, beneficien al nostre sistema immunitari, reduïnt el risc de patir malalties mentals.


10 jardins i parcs a Barcelona per a incrementar la nostra salut física i emocional


Jardins per aprendre


10. Viver Municipal de Plantes Tres Pins


Poc comú i per a tots els gustos, potser és el lloc menys semblant a tots els parcs i jardins dels quals apareixen en aquesta llista.


Situat en la vessant nord-est de Montjuïc, és l’espai on es planten tots els arbres i plantes que, posteriorment, enjardinen la ciutat de Barcelona. De manera que pot ser un gran punt de partida per a conèixer quines espècies es troben als nostres parcs, i així descobrir quins llocs encaixen més amb els nostres gustos.


10 jardins i parcs a Barcelona per a incrementar la nostra salut física i emocional


A la ciutat també podem pitjar el botó de desconnexió. Els nostres parcs i jardins sempre han estat allí, no obstant això, no tots hem sabut aprofitar els múltiples beneficis per a la salut que aquests ens aporten. Ara que valorem més que mai la nostra sensació de llibertat, poden convertir-se en els nostres millors aliats per a augmentar el nostre benestar físic i mental.


A quines esperes per abandonar aquestes quatre parets? Sal, un cop d’aire fresc t’espera!


Tags:

Barcelona
parcs