- Després d’un any de la irrupció de la COVID-19 a l’escena mundial, l’Organització Mundial de la Salut commemora aquest dijous 4 de març el Dia Mundial contra l’Obesitat per a conscienciar sobre el que s’ha catalogat com l’epidèmia del segle XXI.
Segons l’OMS, la xifra d’afectats per sobrepès supera els 1.900 milions de persones a tot el món, de les quals 650 milions són obeses. Dit d’una altra forma, el 39% de la població adulta té sobrepès i el 13% pateix obesitat, una malaltia que provoca al voltant de 4 milions de morts anuals.
A Espanya, el ritme de creixement de l’obesitat és ja tan accelerat com als Estats Units, posicionant-ho a la segona posició per nombre de casos a Europa. Avui dia, el 35% de la població presenta problemes de sobrepès i el 25% són obesos, causa per la qual moren més de 100.000 persones a l’any.
Obesitat: la malaltia de malalties
El doctor Gastone Zucchiatti, metge de la Unitat d’Obesitat i Control de pes de CreuBlanca, destaca la importància d’abordar l’obesitat com qualsevol altra malaltia crònica, en lloc de fer-ho com si es tractés d’un problema estètic.
“L’obesitat és l’origen de múltiples problemes de salut, com ara la hipertensió arterial, la diabetis, la patologia renal crònica, la malaltia coronària, l’artritis i fins i tot el càncer”, assenyala Zucchiatti. “Per tant, si destinem recursos a diagnosticar i tractar l’obesitat també estem contribuint a frenar l’avanç d’altres patologies associades”, afegeix.
L’excés de greix oprimeix els principals òrgans i deforma ossos i articulacions. Es calcula que per cada excés de deu quilos, el pacient compta amb un any menys de vida.
L’obesitat és una malaltia multifactorial en la qual intervenen múltiples agents biològics que no depenen únicament de l’alimentació i l’exercici físic. “La genètica, la composició corporal, el metabolisme, la gestió de l’estrès i els trastorns intrínsecs del somni són factors que predisposen a guanyar pes i a ser incapaços de mantenir-ho”, agrega Zucchiatti.
Consultar amb un metge en lloc d’un nutricionista
En tractar-se d’una malaltia, aquesta ha de ser avaluada per un metge. “El nutricionista és un professional que pot contribuir al tractament de l’obesitat, ja que la dieta i l’esport són dos elements claus per al tractament d’aquesta, però el metge és qui disposa del conjunt d’eines per a abordar la malaltia en la seva completa dimensió”, explica Zucchiatti. “A més, la majoria de metges especialistes en obesitat també compten amb estudis en nutrició”, aclareix.
No obstant això, el 80% dels pacients obesos opten per prescindir d’ajuda mèdica especialitzada i intenten solucionar el problema per compte propi.
“Moltes persones, per desesperació o per falta d’informació, recorren a plans nutricionals i a fàrmacs que poden posar en risc la seva salut. La majoria d’aquests mètodes aparentment miraculosos produeixen alteracions nutricionals i canvis en la composició corporal que només condueixen a la pèrdua de massa muscular i al conegut efecte jo-jo”, explica Zucchiatti.
Transcurs de la consulta de obesidad
Després de realitzar una història clínica completa i personalitzada, on es tenen en compte els antecedents familiars i personals, el metge procedeix a l’estudi antropomètric. Aquest comprèn una sèrie de proves diagnòstiques que permeten avaluar l’estat de salut general del pacient, sobretot a nivell ossi, muscular i nutritiu.
Índex de Massa Corporal (IMC)
El Índex de Massa Corporal (IMC) és l’indicador més conegut per a diagnosticar l’obesitat i s’obté dividint el pes de la persona entre l’alçada al quadrat. “Si el resultat obtingut oscil·la entre el 25 i el 30 significa que existeix sobrepès, mentre que si és major de 30 parlem d’obesitat”, destaca *Zucchiatti.
Test de Bioimpedància
El Test de Bioimpedància permet mesurar el percentatge de greix que es troba entre la pell i els òrgans, així com el percentatge de múscul i aigua corporal. Aquesta prova es repeteix a totes les sessions a les quals acudeixi el pacient per a mesurar el seu grau d’evolució i resposta davant el tractament.
Anàlisi de sang
El metge pot sol·licitar la realització de proves analítiques per a avaluar altres paràmetres relacionats amb l’obesitat que estan causant aquest augment de pes, com per exemple la presència de colesterol o diabetis.
Tratamiento de la obesidad
En el cas que les proves diagnòstiques siguin positives, es plantejarà un tractament específic i personalitzat. El tractament es dissenya en funció de les causes que han conduït al desenvolupament de la patologia, fixant un objectiu específic per a aconseguir el pes ideal.
Entre les opcions més comunes, es troba la creació d’un pla nutricional personalitzat i l’orientació sobre activitats físiques. Aquest pla pot anar adaptant-se en funció de com respon cada cos.
En les sessions de seguiment el metge pot avaluar com evoluciona el pacient, tant a nivell físic com mental.
La durada de la teràpia per a perdre pes dependrà de la situació clínica de cada pacient. “En general, la majoria aconsegueixen perdre pes des del primer mes de tractament”, destaca Zucchiatti.
A la Unitat d’Obesitat i Control de pes es tracta l’obesitat des de l’interior, estudiant el funcionament de l’organisme i avaluant el tractament al qual millor respon cada cos. D’aquesta manera s’aconsegueix erradicar l’obesitat i les patologies associades a aquesta.
Demana cita i consulta el teu cas.