Vés al contingut
Inicio | Blog | 10 Mites i veritats sobre la protecció solar

10 Mites i veritats sobre la protecció solar

PORTADAS WEB (1)
21 jul. 2023
7 Min
Consells de salut

Quantes vegades has sentit que el protector solar només és necessari a l’estiu? O que estar a l’ombra o usar roba et protegeix per complet del sol? Realment el protector solar caduca? És igual d’efectiu aplicar-ho a casa que a la platja?

En aquest artícle, desmuntem alguns mites comuns sobre l’exposició solar i l’ús del protector solar perquè puguis gaudir del sol amb responsabilitat i seguretat. És moment de separar la realitat de la ficció i comprendre què protegeix realment la nostra pell dels nocius raigs del sol.

MITE 1. Utilitzar protector solar impedeix el bronzejat.

Utilitzar protector solar no impedeix totalment el bronzejat, però sí que el modera i el fa més segur en reduir l’exposició als raigs UV nocius.
El bronzejat és el resultat de l’exposició de la pell als raigs ultraviolats (UV) del sol, que estimulen la producció de melanina en la pell. És important destacar que és en si mateix un signe de dany en la pell causat pels raigs UV.

El protector solar, en tenir filtres que bloquegen o absorbeixen els raigs UV, ajuda a reduir el risc de cremades solars i protegeix la pell dels danys causats pel sol, com l’envelliment prematur i el càncer de pell. Si desitges bronzejar-te, es recomana utilitzar protector solar amb FPS adequat i prendre precaucions, com limitar el temps d’exposició al sol i buscar l’ombra en les hores pico de radiació UV.

MITE 2. Només un protector solar amb FPS 50 és efectiu.

Tots els protectors solars amb diferents nivells de FPS poden ser efectius si s’apliquen i reapliquen correctament, però ofereixen diferents graus de protecció. Un protector solar amb un factor de protecció solar (FPS) més alt, proporciona una major protecció contra els raigs UVB en comparació amb un FPS més baix.

El FPS indica la capacitat del protector solar per a bloquejar els raigs UVB, que són els principals responsables de les cremades solars. Per exemple, un protector solar amb FPS 50 bloqueja aproximadament el 98% dels raigs UVB, mentre que un amb FPS 30 bloqueja al voltant del 97%. Per tant, el FPS més alt ofereix una protecció lleugerament major.

MITE 3. Un FPS més elevat protegeix durant més temps.

Un fotoprotector solar (FPS) més elevat ofereix una major protecció contra la radiació ultraviolada, però no necessàriament protegeix durant més temps. Tots els protectors solars, independentment del seu FPS, es degraden amb el temps degut a l’exposició al sol, a l’aigua, a la suor i a l’ús de roba i tovalloles.

Per tant, és important tornar a aplicar el protector solar cada dues hores, o amb més freqüència si estàs nedant o suant intensament, fins i tot amb protectors solars resistents a l’aigua. A més, és important usar un protector solar que protegeixi contra els raigs UVB, responsables de les cremades solars, i també contra els raigs UVA, que poden causar dany a llarg termini, com l’envelliment prematur de la pell i el risc de càncer de pell.

MITE 4. El maquillatge amb FPS actua com a protector solar.

El maquillatge amb factor de protecció solar (FPS) pot proporcionar una certa protecció contra els raigs UV, però generalment no és suficient per a brindar una protecció solar completa i adequada.

Si bé alguns productes de maquillatge poden contenir ingredients amb FPS, la quantitat de maquillatge que normalment s’aplica en el rostre és insuficient per a aconseguir el nivell de protecció indicat en l’envàs. Per a obtenir la protecció solar adequada, es recomana aplicar una capa uniforme i suficient de protector solar sota el maquillatge.

MITE 5. El protector solar no és tan necessari en pells fosques.

Tots els tipus de pell, independentment del seu to, necessiten protecció solar. Si bé és cert que les persones amb pell més fosca tenen més melanina, que proporciona una certa protecció natural contra els raigs UV, no és suficient per a prevenir per complet els danys causats pel sol.

Les persones amb pell fosca també poden sofrir cremades solars i desenvolupar malalties relacionades amb l’exposició solar sense una protecció adequada, com ara envelliment prematur, taques fosques, mal cel·lular i risc de càncer de pell.

MITE 6. El protector solar no caduca, es pot aprofitar d’un any a un altre.

La majoria dels protectors solars tenen una data de venciment impresa en l’envàs, indicant quan el producte expirarà i ja no hauria d’usar-se. És essencial parar esment a aquesta data i no utilitzar un protector solar que hagi superat la seva data de caducitat.

El pas del temps, l’exposició a la calor i la llum solar poden degradar els ingredients actius en el protector solar, la qual cosa disminueix la seva capacitat per a protegir la pell dels danys causats pels raigs UV. Per tant, per a assegurar-te d’estar protegit adequadament, és recomanable utilitzar un protector solar que estigui dins de la seva data de caducitat i emmagatzemar-lo adequadament en un lloc fresc i fosc quan no estigui en ús.

MITE 7. El protector solar només és necessari a l’estiu.

Els raigs ultraviolats del sol són presents durant tot l’any, és igual l’estació o el clima. Fins i tot en dies ennuvolats, els raigs UV poden danyar la nostra pell.

Per això és important utilitzar protector solar tots els dies, tant se val si és estiu, hivern, tardor o primavera. Protegir la nostra pell és fonamental per a prevenir cremades solars, envelliment prematur i reduir el risc de càncer de pell. Sobretot, si practiques activitats a l’aire lliure.

MITE 8. Estar a l’ombra o protegir-se amb roba ofereix protecció contra el sol, per la qual cosa no és necessari usar protector solar.

Encara que estar a l’ombra o protegir-se amb roba proporciona una certa protecció contra els raigs solars, és possible patir dany solar si no s’utilitza protector solar adequadament.

Els raigs UV poden reflectir-se en superfícies i rebotar en la pell, cosa que significa que fins i tot sota l’ombra, una part dels raigs solars pot arribar a la pell i causar danys. A més, la roba no ofereix una protecció completa contra els raigs UV, especialment si és lleugera o de colors clars.

MITE 9. És igual d’efectiu aplicar el protector solar a casa que a la platja.

L’eficàcia del protector solar no depèn del lloc on l’apliquis, sinó de com l’apliquis i amb quina freqüència el reapliquis. El més important és assegurar-te de cobrir totes les àrees exposades de la pell amb una capa uniforme de protector solar.

No obstant això, aplicar el protector solar a casa abans de sortir té alguns avantatges. En aplicar el protector solar abans de sortir de casa, et protegeixes des del primer moment en què t’exposes al sol, per la qual cosa si has de realitzar desplaçaments fins a arribar a la platja o piscina t’assegures de no cremar-te. A més, t’assegures de cobrir totes les àrees exposades de la pell amb el protector solar. Això inclou àrees que a vegades oblidem a la platja, com a orelles, coll, dors de les mans i peus, ja que a vegades, enmig de l’emoció i les activitats, podem descurar l’aplicació del protector solar si ho deixem per a l’últim moment.

D’altra banda, i molt important, en aplicar el protector solar a casa, tens temps per a assegurar-te que s’absorbeixi correctament en la pell abans d’exposar-te al sol. Això permet que els ingredients del protector solar formin una barrera protectora més efectiva contra els raigs UV.

MITE 10. Si el protector solar és resistent a l’aigua dura més temps.

Encara que un protector solar sigui resistent a l’aigua, és necessari tornar a aplicar-lo després de nedar, suar o assecar-se amb una tovallola. La resistència a l’aigua del protector solar indica que manté la seva eficàcia durant un temps determinat quan entrem en contacte amb l’aigua o suem, però no és impermeable ni permanent.

L’exposició a l’aigua i la fricció de l’assecat poden eliminar part del protector solar de la pell, la qual cosa redueix la seva efectivitat. Per tant, és fonamental reaplicar el protector solar cada dues hores o amb major freqüència si s’està nedant, suant o s’ha assecat amb una tovallola.

La millor prevenció passa per una exposició solar segura i responsable. A CreuBlanca disposem d’una Unitat de Dermatologia integrada per un equip multidisciplinari de professionals altament especialitzats en el diagnòstic precoç i el tractament personalitzat de múltiples patologies dermatològiques. Disposem de les tècniques més avançades per a la realització de revisions dermatològiques destinades a la prevenció i la detecció precoç de possibles anomalies derivades d’una exposició prolongada al sol, com ara cremades solars, envelliment prematur i el melanoma, entre altres patologies.