- Alguns productes poden provocar reaccions al·lèrgiques i altres efectes adversos en la pell, sobretot en nens amb dermatitis atòpica.
A grans i petits els encanta disfressar-se i pintar-se la cara per Halloween, però el seu món de fantasia podria veure’s interromput per una reacció adversa al maquillatge. Els experts en pediatria i dermatologia adverteixen que, encara que la majoria de productes per pintar la cara són segurs, alguns articles de baixa qualitat poden perjudicar la pell dels més petits.
La Dra. Dolores Iñiguez, dermatòloga de Clínica CreuBlanca, explica que “les barres de colors, pintallavis, ombres d’ulls i esprais d’ús infantil disponibles en establiments com basars poden contenir agents químics nocius que causen reaccions al·lèrgiques i altres efectes adversos en la pell.”
Aquestes reaccions poden anar des de vermellor en la pell fins a inflamació, inflor, picor intensa i descamació, i, tal com assegura la dermatòloga, es poden veure més acusades en nens amb pell atòpica.
Així que serà responsabilitat dels pares verificar les etiquetes dels productes, informar-se dels possibles efectes secundaris, i ser qui apliquin el producte a la cara dels seus fills, a més de tenir cura de la pell després del seu ús.
A continuació, detallem les reaccions no desitjades i els símptomes que poden indicar que s’està fent un mal ús del maquillatge, així com consells i recomanacions per usar-lo d’una forma més segura.
Reaccions al·lèrgiques
Les reaccions cutànies més freqüents pel maquillatge són al·lèrgiques i poden ser provocades per sensibilitat a algun ingredient. Es poden manifestar en dos tipus d’afeccions comunes.
- Èczema per contacte: És una sensibilització excessiva al contacte amb el pigment del maquillatge. Es presenta amb major freqüència quan la pell reacciona als pigments, especialment en colors com el vermell i el verd.
- Intoleràncies diverses: Reaccions més moderades que depenen de la sensibilitat individual. La Dra. Gallardo, pediatra de CreuBlanca, adverteix que els nens amb pell atòpica, per la seva pell seca i sensible, estan més predisposats a aquests efectes.
Tipus de reaccions i símptomes
Els èczemes o les intoleràncies poden aparèixer al moment o al cap d’unes hores, i els seus símptomes poden ser més o menys acusats. S’ha de tenir especial cura amb aquells que no semblen obvis d’una reacció al·lèrgica a la pell, ja que es pot tractar d’uns signes de xoc anafilàctic.
Aquests símptomes poden ser:
- Immediats o aguts: Aparició de vermellor, picor o inflamació minuts després d’aplicar el maquillatge.
- Tardans: Reaccions que apareixen fins 24 hores després de l’aplicació, com sensibilització, lleugera inflamació o enrogiment.
- Greus: Tot i ser poc freqüent en maquillatge, si es detecten símptomes com tos intensa, inflor dels llavis o dificultat per respirar, és important acudir a urgències.
La Dra. Gallardo apunta que un cop s’ha produït la reacció al·lèrgica, cal retirar el producte amb aigua i sabó, i aplicar una crema hidratant. En casos més greus, serà necessari acudir a un metge especialista per rebre tractament.
6 Consells per Gaudir de Halloween sense Riscos
Les doctores Iñiguez i Gallardo recomanen alguns consells senzills per evitar problemes cutanis amb el maquillatge:
- Utilitzar productes segurs, comprats a farmàcia o amb segell de qualitat.
- Evitar compartir cosmètics per prevenir el contagi d’infeccions entre nens.
- No fer servir productes grassos ni en grans quantitats, especialment en pell atòpica.
- Vigilar els signes inicials d’irritació descrits anteriorment.
- Deixar de fer servir i retirar el producte immediatament al primer senyal de reacció.
- Després del seu ús, retirar completament el maquillatge amb sabó neutre o aigua micel·lar hipoal·lergènica.
Amb aquests consells, els nens poden gaudir d’un Halloween ple de diversió i fantasia, amb la seguretat que la seva pell estarà protegida. Si tens algun dubte, pots demanar cita amb el nostre equip de Dermatologia o de Pediatria. Els nostres professionals mèdics estan aquí per garantir el benestar de tota la família. Visita el nostre Portal de Cites en línia o truca al 932 522 522.