Vés al contingut
Inicio | Blog | Horticultura: l’art de menjar sa reduint la nostra petjada ecològica

Horticultura: l’art de menjar sa reduint la nostra petjada ecològica

horticultura-el-arte-de-comer-sano-reduciendo-nuestra-huella-ecologica-id-105
28 jul. 2020
5 Min
La veu de l'expert

Saber què contenen els productes que mengem i quines propietats ens aporten és tan vital com respirar, descansar i fer exercici físic.


Com neixen les fruites i verdures que trobem en el súper o el mercat? Què succeeix abans que arribin a les nostres mans? Us sona el concepte d’horticultura?


L’horticultura consisteix a crear petites superfícies dedicades al cultiu de fruites, verdures i hortalisses. El nostre jardí, terrassa, balcó o una habitació amb suficient llum, són espais que ens permetran conrear aliments per al seu consum directe. El que per a molts va començar com un hobbie, per a uns altres va sorgir com una necessitat per a menjar sa i ajudar a reduir la nostra petjada ecològica.


Horticultura: l’art de menjar sa reduint la nostra petjada ecològica


Ara és el moment idoni per a sentir en el nostre cos i ment, i també en la nostra butxaca, els avantatges que ens concedeix l’horticultura.


Per què? Disposem de més hores de llum, la qual permetrà que les nostres plantes creixin de manera correcta i puguin dur a terme processos metabòlics com la fotosíntesi. Igual que les flors, els nostres cultius també es veuran afavorits pel procés de pol•linització. Aquest permetrà que les plantes generin un major nombre de fruits. I que nosaltres mateixos els puguem gaudir en el nostre desdejuni, menjar o sopar saludable!


A continuació, us comptem els múltiples beneficis per a la salut de plantar el nostre hort. Així mateix, us ajudarem a crear-ho des de zero i pas a pas, tot això per a saber com hem de cuidar-ho.


5 avantatges d’iniciar-nos en l’horticultura


Crear horts ecològics és un mètode sa per a autoproveir-nos però, sobretot, per a conscienciar-nos de la importància de consumir productes ecològics. Les fruites i verdures de temporada són en si mateixos aliments ecològics ja que són fresques i respecten els cicles de la naturalesa. Pel que plantar els ingredients que afegirem a les nostres amanides, sopes, cremes o saltejats contribuirà a augmentar el nostre coneixement i el de la nostra família sobre el que hem de consumir en cada estació de l’any.


  • 1 Lliures de pesticides i transgènics

Horticultura: l’art de menjar sa reduint la nostra petjada ecològica


Sembrar i recollir a casa farà que els nostres aliments siguin més saludables ja que quedaran lliures de pesticides, transgènics i altres substàncies químiques nocives. Aquests químics dificulten, en molts casos, que el nostre cos absorbeixi els nutrients i les vitamines dels aliments.


  • 2 Redueixen el risc de malalties

Horticultura: l’art de menjar sa reduint la nostra petjada ecològica


Els productes de l’horta ecològica estan lliures d’additius i conservants, per la qual cosa el seu consum redueix el risc de patir malalties pel seu alt contingut en antioxidants i minerals. Ens mantindran més allunyats de possibles al•lèrgies, intoleràncies, malalties cardiovasculars, degeneratives i fins i tot alguns tipus de càncer.


  • 3 Consum responsable, organisme saludable

Horticultura: l’art de menjar sa reduint la nostra petjada ecològica


Crear un hort ens permetrà ser conscients de la importància de fer un consum responsable i sostenible dels recursos naturals, prioritzant en la nostra dieta aliments rics en nutrients i evitant danyar el planeta. A més, aconseguirem intensificar el sabor dels nostres plats amb productes de temporada.


El nostre organisme agrairà menjar saludable i variat. Com portar-ho a la pràctica? La Fundació Dieta Mediterrània ens ho posa fàcil en una secció dedicada a calendaris i menús setmanals elaborats amb aliments de temporada.


  • 4 Més productes de proximitat, menys contaminació

Horticultura: l’art de menjar sa reduint la nostra petjada ecològica


Aportarem el nostre granet de sorra per a millorar a petita escala la qualitat de l’aire, així com la de l’aigua i la terra. Els productes que aconseguim sembrar i posteriorment recollir seran ecològics i també productes de proximitat. D’aquesta forma haurem contribuït a reduir l’impacte mediambiental, fruit de la contaminació emesa pel mitjà de transport que condueix els aliments a les nostres botigues.


Portar els productes de la terra a la taula i amb les nostres pròpies mans també contribuirà a generar menys residus. Evitarem per complet l’ús innecessari de plàstics o embolcalls contaminants.


  • 5 Són més barats

Horticultura: l’art de menjar sa reduint la nostra petjada ecològica


Aconseguirem estalviar diners. Els aliments conreats en plantacions intensives ens aportaran en cada mossegada menys nutrients que els productes ecològics. Pel que necessitarem menjar més i, alhora, comprar majors quantitats per a aconseguir que el nostre cos absorbeixi els nutrients suficients. En canvi, una peça de fruita o verdura conreada per nosaltres mateixos concentrarà una dosi vitamínica major.


Maduixes, llimones, tomàquets, pèsols, espinacs, pastanagues, alfàbrega, són alguns exemples de fruites i vegetals fàcils de plantar a casa. “Els nabius, en concret, contenen potassi i magnesi, minerals essencials per a la transmissió d’impulsos nerviosos i el desenvolupament dels ossos”, afegeix Xavier González, especialista en Nutrició i Dietètica de Creu Blanca.


Regant-los amb regadora o instal•lant sistema de reg eficient podem obtenir grans resultats sense gastar massa diners ni aigua.


Per a aprendre més sobre la temporalitat de les fruites i verdures, des de la Associació La Rural de Collserola ens recomanen el Manual pràctic de l’hort ecològic de Mariano Bueno. Des de la preparació de la terra fins a la recol•lecció dels fruits, aquesta guia ens servirà de referència per a conrear el nostre hort ecològic, familiar i urbà.


Us proposem un repte! Del qual aprendrem tots els membres de la família. Us imagineu quin plaer seria recollir unes maduixes i al moment afegir-les en el nostre iogurt?


5 passos a seguir per a crear el nostre hort ecològic:


Horticultura: l’art de menjar sa reduint la nostra petjada ecològica


  • 1 Obtindrem un calaix de fusta tractada, perquè resisteixi durant més temps. El calaix pot ser de la grandària que vulguem depenent de l’espai del qual disposem al nostre balcó, terrassa, jardí o qualsevol racó lluminós i ventilat de la nostra casa. També podem reutilitzar qualsevol envàs resistent o test que trobem.

  • 2 Perforarem la caixa per a fer uns petits forats en la base. Cobrirem el calaix amb una malla anti-herba tapant els forats de drenatge.

  • 3 Dividirem el calaix en diversos espais amb trossos de fusta més petits, per a així diferenciar cada varietat que vulguem plantar.

  • 4 Emplenarem el calaix amb terra professional o substrat orgànic, que amb les seves propietats permetran que es desenvolupin millor els cultius. Seguidament, afegirem un fertilitzant natural, no químic, perquè els cultius creixin amb els nutrients necessaris.

  • 5 Seleccionarem les llavors i col•locarem 2 o 3 en cada apartat. Les cobrirem amb una altra capa de terra i, finalment, les regarem.

A través de l’horticultura aconseguirem aprendre nosaltres mateixos i els que ens envolten que el nostre benestar físic i mental depèn d’elements externs com la naturalesa. Buscar un moment al dia o a la setmana per a cuidar de les nostres plantes ens permetrà tenir una relació saludable amb el menjar.A més, aconseguirem que els nostres fills es diverteixin alhora que estableixen un vincle durador i amable amb el món natural.


Horticultura: l’art de menjar sa reduint la nostra petjada ecològica


I ara, a sentir-nos vius! Perquè ja és primavera en els nostres horts i també en el nostre organisme.


Tags:

horticultura