Vés al contingut
Inicio | Blog | El tabaquisme mata a la meitat dels seus consumidors, segons l’OMS.

El tabaquisme mata a la meitat dels seus consumidors, segons l’OMS.

el-tabaquismo-mata-a-la-mitad-de-sus-consumidores-segun-la-oms-id-137
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dr_GastoneZucchiatti.jpg
Gastone Zucchiatti
Especialista en Medicina General, control de peso y tabaquismo. Asistencia en el Servicio de Urgencias.
30 maig 2020
5 Min
La veu de l'expert

31 de Maig, Dia Mundial sense tabac


  • Al món moren cada any més de 8 milions de persones a causa del tabac, segons l’Organització Mundial de la Salut (1) (OMS).

  • A Espanya ocasiona més de 50.000 morts a l’any i representa el 13% del total de morts anuals, segons l’Associació Espanyola Contra El Càncer (2) (AECC).

  • I en altres països com els Estats Units, el consum de tabac és la principal causa evitable de mort, amb més de 480.000 morts anuals, segons la Food and Drug Administration (3) (FDA).


El tabaquisme mata a la meitat dels seus consumidors, segons l’OMS.


Entre les principals malalties es troba el càncer. Segons l’OMS, el tabac podria causar fins a un 33% dels tumors a nivell global, i és responsable de fins a un 22% de les morts per càncer.

Segons la AECC, el càncer de pulmó és el més estès entre fumadors actius i passius. No obstant això, existeixen entorn a 15 tipus de càncer que també s’associen al consum de tabac, com per exemple el de laringe, bufeta, boca, esòfag, fetge i vies biliars i estómac, entre altres.

Malgrat aquestes alarmants xifres, la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) anuncia en el seu informe (Maig 2020), ‘Les xifres del càncer a Espanya ’ (4) , que els oncòlegs observen certa tendència global “lenta, però contínua” a la disminució de la incidència dels tumors relacionats amb el tabac degut a la disminució d’aquest hàbit entre els homes en els últims anys. En contrast, aquesta incidència continua augmentant en les dones.

I sobre a l’interès per deixar de fumar…

Des de la FDA, asseguren que a prop del 70% dels fumadors actuals afirmen que els agradaria deixar de fumar. Lluny de resultar fàcil, superar l’addicció normalment requereix de diversos intents.


Especialista en Tabaquisme


Dr. Gastone Zucchiatti: “Un alt percentatge de les persones que busquen ajuda professional presenten patologies secundàries al tabaquisme”


El Dr. Gastone Zucchiatti ,expert en Tabaquisme, tracta en la seva consulta els danys que causa el tabac i ofereix assessorament per a deixar de fumar, a més el trobarem passant consulta de Medicina General i en el servei d’Urgències de Creu Blanca.


'image'


Per què vas començar a fer sessions i teràpies sobre l’addicció al tabac?


A la meva pràctica clínica, sempre m’ha agradat veure la medicina des d’un punt de vista integral. El fet de preocupar-me per la seva salut general em condueix de manera directa a preguntar al pacient si és fumador, a causa de l’elevat percentatge de persones que ho fan.

Preocupat per la quantitat de patologies que provoca aquesta addicció, em va motivar formar-me en les diferents teràpies que existeixen per ajudar els pacients que volen aconseguir la deshabituació del tabaquisme.


Com comença una sessió en la teva consulta?


El primer que m’agrada saber és si el pacient consulta per la seva pròpia motivació o si acudeix perquè algun metge li ho ha recomanat. M’interessa conèixer l’actitud i expectativa de la persona davant aquest nou repte. Sempre intento transmetre-li la confiança que junts ho aconseguirem i que disposem de moltes eines per superar el tractament amb èxit.

Iniciem la sessió amb una primera entrevista on realitzem uns tests per mesurar el grau d’addicció a la nicotina, així com el nivell de motivació per a deixar de fumar.

Això ajuda a prendre la decisió sobre quina teràpia és la indicada per a començar.


Quin és el primer pas per deixar de fumar de manera eficaç?


Més que força de voluntat, el primer pas per deixar de fumar és estar motivat. L’acte de fumar és una dependència química que farmacològicament es pot tractar mitjançant un especialista.

És imprescindible que el pacient vulgui i entengui que deixar el tabac és una necessitat a causa de la seva nocivitat per a la salut.  


Recórrer a cigarrets electrònics és una via efectiva per intentar deixar de fumar?


El cigarret electrònic és un dispositiu que s’usa fa diversos anys per intentar disminuir els símptomes d’abstinència quan el pacient vol deixar de fumar. No obstant això, tant el cartutx del dispositiu com el vapor que genera contenen substàncies nocives que, en ser inhalades, poden produir efectes secundaris que afecten la salut de les persones. Algunes d’aquestes substàncies tòxiques són el propilenglicol, la glicerina, la nicotina, entre altres.
Existeix una gran controvèrsia al voltant de l’ús d’aquest. Alguns estudis revelen que els cigarrets electrònics poden ajudar en el procés d’eliminar aquest hàbit. També es relaciona l’ús d’aquests dispositius amb un major nombre de recaigudes en persones que havien intentat superar l’addicció.

Sota el meu punt de vista, encara no hi ha suficient evidència científica per a recórrer als cigarrets electrònics de manera segura, és per això que no el prescric a la meva pràctica clínica.


Quin percentatge de persones acudeixen a la consulta quan ja presenten malalties a causa del tabaquisme?


Un alt percentatge de les persones que busquen ajuda professional presenten patologies secundàries al tabaquisme com hipertensió arterial, cardiopatia isquèmica, malaltia pulmonar obstructiva crònica, disfunció sexual i càncer, entre altres.

Tot l’equip sanitari, independentment de l’especialitat, ha d’estimular al pacient perquè recorri a un professional. Els mitjans de comunicació també juguen un rol molt important per conscienciar a la societat mitjançant la divulgació d’estudis mèdics.


Quan considera que una persona ha aconseguit superar amb èxit la teràpia/tractament?


Segons l’OMS, es considera que el pacient ha aconseguit l’objectiu quan passa 12 mesos sense la necessitat de fumar.


Moltes gràcies Dr. Zucchiatti!

L’ajuda d’un expert resulta essencial per a abandonar l’addicció al tabac.


¿A què esperes per aconseguir el teu tractament a mesura i així evitar possibles recaigudes?

Comença una nova vida lliure de fum i millora la teva qualitat de vida!


Demana la teva cita

PREU DE LES SESSIONS ANTITABAC



Referències

(1) Organización Mundial de la Salud
(2) Asociación Española Contra El Cáncer
(3) Food and Drug Administration
(4) Las cifras del cáncer en España

Tags:

Medicina interna i general