Vés al contingut
Inicio | Blog | El hábito de fumar ya no está tan de moda

El hábito de fumar ya no está tan de moda

el-habito-de-fumar-ya-no-esta-tan-de-moda-id-183
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dr_GastoneZucchiatti.jpg
Gastone Zucchiatti
Especialista en Medicina General, control de peso y tabaquismo. Asistencia en el Servicio de Urgencias.
30 maig 2021
4 Min
Consells de salut

No obstant això, encara queda molt camí per recórrer.


  • Romandre una hora en una habitació amb aire contaminat per fum de tabac equival a fumar-se tres cigarrets.

  • El fum que inhalen els fumadors passius és més tòxic que el que aspiren els propis fumadors.

El ** Dia Mundial Sense Tabac **, que se celebra cada 31 de maig, pretén conscienciar la societat sobre les nocives i letals conseqüències del tabaquisme, que mata la meitat dels seus consumidors, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS).


'image'


Reconèixer el tabaquisme com una patologia crònica ha impulsat un canvi radical en la manera de tractar-lo.


Tot i que la xifra de fumadors continua sent molt elevada, s’ha detectat una lleugera tendència a la davallada de l’hàbit de el tabaquisme. En els últims 20 anys, el tabac ha perdut 60 milions de consumidors a nivell mundial i, per primera vegada, el nombre d’homes fumadors ha deixat de créixer i es preveu que disminueixi en 5 milions per al 2025.


Sigui a causa de l’augment de preu del paquet, a la prohibició de fumar en espais tancats o als perjudicials efectes en la salut, el que està demostrat és que cada vegada fumen menys espanyols.


No obstant això, encara queda molt camí per recórrer.


Més informació sobre els perills del tabac


Els efectes adversos el tabac transcendeixen l’esfera del propi consumidor. El fum que desprèn una cigarreta encesa és més tòxic que aquell que inhala el fumador. És a dir, les persones que es troben a prop del fumador són les que surten més perjudicades.


'image'


Un fumador només inhala el 15% de fum de la cigarreta que fuma, mentre que l’altre 85% l’expulsa i és aspirat pel fumador passiu.


Els fumadors passius s’exposen a més de 4.000 substàncies químiques que conté el tabac. D’aquestes, com a mínim, 250 són nocives i més de 50 cancerígenes, segons l’OMS.


El percentatge d’exfumadors supera el de fumadors diaris a Espanya


Segons l’última enquesta de salut de 2020, el 19,8% de la població major de 15 anys afirma fumar diàriament davant el 23% de l’enquesta de 2014, al voltant de tres punts menys.


Percentatges per gènere


Per gènere, el 23,3% dels homes i el 16,4% de les dones són fumadors diaris.


El percentatge de fumadors diaris va aconseguir el seu màxim en el grup d’edat de 25 a 34 anys en els homes (30,9%) i en el de 45 a 54 anys en les dones (23,8%).


Olorar a tabac: ¿Ens fa vergonya? És de mala educació?


Anar a una reunió, a l’oficina o a la consulta amb el metge fent olor de tabac, entre moltes altres situacions, no sempre resulta agradable. Els efectes nocius del fum de tabac persisteixen fins i tot quan la cigarreta ja està apagada.


'image'


El concepte fum de segona mà fa referència a la combinació de fum de la cigarreta encesa i el que exhala el fumador. Ara els experts també alerten sobre el perill de l’anomenat fum de tercera mà, un tipus de fum invisible que es diposita en les superfícies d’espais tancats on es fuma.


La nicotina s’acumula en sofàs, catifes, roba i mobles, entre altres objectes, i es transforma en nitrosamines, uns compostos químics que carreguen l’ambient de toxines durant hores i fins i tot dies i tenen efectes cancerígens sobre la salut de les persones.


Mesures governamentals


Les mesures governamentals per reduir el consum i l’exposició a fum de tabac han permès que l’hàbit del tabaquisme segueixi cada vegada menys present a la nostra societat.


No obstant això, encara queda molt camí per recórrer.


'image'


La política més coneguda, que va ser aprovada el 30 de desembre de 2010, és la que prohibeix fumar en qualsevol espai tancat d’ús col·lectiu i obert a públic, és a dir, que no estigui a l’aire lliure.


Els fumadors passius són actualment els principals cooperadors per al control de l’hàbit del tabaquisme, ja que són els que surten més perjudicats davant d’aquesta situació. És per això que les campanyes governamentals contra el tabac, en moltes ocasions, van dirigides a les persones que, sense ser fumadores, conviuen amb algun consumidor diari. A més, són un gran punt de suport i conscienciació perquè els fumadors abandonin aquest nociu hàbit.


A prop del 70% dels fumadors actuals afirmen que els agradaria deixar de fumar


El reconeixement del tabaquisme com una patologia crònica ha impulsat un canvi radical en la manera de tractar-lo. En els últims anys, s’han desenvolupat tractaments mèdics avalats per l’evidència científica per ajudar els fumadors a abandonar aquesta addicció tan perjudicial.


'image'


Lluny de resultar fàcil, superar l’addicció normalment requereix de diversos intents. “Més que força de voluntat, el primer pas per deixar de fumar és estar motivat. L’acte de fumar és una dependència química que farmacològicament es pot tractar mitjançant un especialista “, afirma el Dr. Gastone Zucchiatti, metge de CreuBlanca especialista en tabaquisme. “És imprescindible que el pacient vulgui i entengui que deixar el tabac és una necessitat a causa del seu caràcter nociu per a la salut”, afegeix.


Consulta aquest vídeo per conèixer en què consisteix una sessió per deixar de fumar.


Tags:

Medicina interna i general