Vés al contingut
Inicio | Blog | El diagnòstic precoç aconsegueix curar el 95% de càncers asimptomàtics

El diagnòstic precoç aconsegueix curar el 95% de càncers asimptomàtics

el-diagnostico-precoz-logra-curar-el-95-de-canceres-asintomaticos-id-169
03 febr. 2021
8 Min
CreuBlanca

Aquest dijous, com cada 4 de febrer, es celebra el Dia Mundial Contra el Càncer, malaltia que es preveu que afecti 1 de cada 2 homes i a 1 de cada 3 dones al llarg de la vida, segons la Associació Espanyola contra el Càncer (AECC).


El càncer és un dels majors reptes sanitaris a nivell mundial des de fa dècades. Segons l’informe anual de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), en un any s’han diagnosticat a Espanya més de 277.000 nous casos de càncer i es calcula que aquesta malaltia afecta actualment al nostre país a 1,5 milions de persones.


La taxa de supervivència és cada cop més alta


L’envelliment de la població sumat a l’exposició a altres factors de risc com el tabac, les infeccions, l’alcohol, el sedentarisme i les dietes inadequades, provoquen que el nombre de nous diagnosticats es mantingui a l’alça. Malgrat això, la bona notícia és que la malaltia és cada vegada menys mortal.


Una recerca realitzada per l’Institut Suec d’Economia de la Salut així ho demostra. En un període de 23 anys (1995-2018), la incidència del càncer ha incrementat prop d’un 50% a la Unió Europea. No obstant això, la mortalitat només ha augmentat un 20% d’entre els afectats durant aquest període.


La supervivència mitjana per als malalts de càncer se situa en 5 anys després del diagnòstic d’aquest. Actualment, aquesta taxa ha augmentat un 3% i se sitúa en un 55,3% en homes i un 61,7% en dones, segons la Xarxa Espanyola de Registres de Càncer.


El diagnòstic precoç pot salvar vides


Els estudis atribueixen el creixement de la taxa de supervivència a tres elements fonamentals: els avanços en els equips de diagnòstic i els programes de detecció precoç, així com el desenvolupament de nous tractaments.


El 95% dels càncers són asimptomàtics, és a dir, no provoquen símptomes en les seves fases incipients. El càncer no avisa, però existeixen vies per a anticipar-se a ell i reduir el risc de desenvolupar-lo.


Recomanacions de proves per a prevenir i sortir de dubtes davant un possible càncer:


Proves per a detectar el càncer de còlon


El càncer més diagnosticat al nostre país és el de còlon, amb una incidència de més de 44.000 casos a l’any. Aquest tipus de tumor, també denominat càncer colorectal, acostuma a manifestar-se a la seva fase inicial en forma de pòlips o tumors benignes que, de no controlar-se, poden convertir-se en pòlips malignes.


  • Prova de femta. El sagnat és un dels primers signes de càncer de còlon. Aquest símptoma és pràcticament imperceptible a les primeres etapes del càncer i queda ocult a la femta, que ha d’analitzar-se mitjançant la prova de femta o test de sang ocult en femta (TSOF).

  • Colonoscòpia virtual. Es tracta d’un examen mínimament invasiu que permet obtenir una imatge completa del còlon o intestí gros per a detectar lesions que poden derivar en càncer, com per exemple pòlips, úlceres, inflamacions i irritacions.

Els especialistes en digestologia recomanen a la població general iniciar aquest tipus de controls a partir dels 50 anys, mentre que les persones amb antecedents familiars de càncer colorectal han de revisar-se almenys 10 anys abans, és a dir, a partir dels 40 anys.


Proves per a detectar el càncer de pròstata


En l’últim any s’han registrat més de 35.000 nous casos de tumors de pròstata. Encara que només afecta a homes, és el segon tipus de càncer més diagnosticat al nostre país i un dels quals presenta les majors taxes de supervivència, superior al 90%, si es detecta en etapes incipients.


  • Revisió urològica. Es considera el millor mètode preventiu per a detectar patologies urogenitals que en estadis inicials passen desapercebudes. Inclou una bateria de proves que permeten obtenir una imatge global de l’estat de la pròstata, la bufeta i els urèters. La revisió inclou l’analítica de sang amb PSMA, l’ecografia prostàtica, la fluxometria, la urodinàmia i la cistoscòpia, entre d’altres proves.

Els uròlegs recomanen realitzar una revisió mèdica urològica anual a partir dels 50 anys, encara que cal revisar-se abans dels 50 en el cas de comptar amb antecedents o presentar símptomes de dolor agut, coïssor en orinar o infeccions urogenitals, entre altres signes d’alerta.


  • Biòpsia de pròstata. Si a la revisió urològica es detecta alguna anomalia, es procedeix a realitzar una biòpsia de pròstata mitjançant el Robot Artemis. La biòpsia robotitzada és la tècnica més innovadora, ja que aconsegueix localitzar nòduls sospitosos en una sola intervenció i extreure el possible teixit cancerós per a analitzar-ho.

Proves per a detectar el càncer de pulmó


El càncer de pulmó és el tipus de tumor més mortífer i el quart més diagnosticat a Espanya, amb gairebé 30.000 nous casos anuals. El tabaquisme, en concret, és el factor de risc pel qual s’estima que morin 1 de cada 5 persones a Europa, per la qual cosa a persones fumadores o exfumadores se’ls recomana realitzar un cribatge pulmonar i radiografies regulars a partir dels 50 anys.


  • RMN Tòrax. Es considera una de les tècniques fonamentals per al diagnòstic precoç del càncer de pulmó, ja que permet obtenir una imatge nítida de les parts toves del cos, com per exemple dels pulmons, entre d’altres òrgans que componen el tòrax.

  • TAC Toràcic. En segons quins casos, les radiografies simples no són suficients per a detectar anomalies als pulmons, pel que es procedeix a la tomografia computada o TAC. Aquesta prova permet localitzar nòduls mitjançant radiació X.

  • PET-TAC. En línia amb el TAC, el PET-TAC inclou dos exàmens en un, és a dir, primer es fa el TAC i després el PET. Es combinen les imatges obtingudes en totes dues proves i s’obté una visió 3D dels pulmons. Resulta útil per a detectar tant nòduls benignes com malignes, així com per a comprovar si hi ha o no metàstasis.

Proves per a detectar el càncer de mama


El càncer de mama és el tercer tipus de lesió oncològica més detectada a Espanya, amb una incidència de més de 33.000 casos anuals. És un dels tumors més freqüents i un dels quals presenta les taxes de supervivència més elevades, pràcticament del 95% si es detecta en etapes molt incipients.


  • Mamografia. És la prova més eficaç i específica per a localitzar tumors en els pits, la realització de la qual es recomana a partir dels 40 anys a dones que no presenten indicis o símptomes de patologia mamària. Actualment es considera la millor exploració en l’àmbit del diagnòstic precoç d’aquesta malaltia.

  • Revisió mèdica de detecció precoç del càncer de mama. Integra les 3 tècniques de diagnòstic essencials per a la detecció precoç d’anomalies canceroses, entre les quals s’inclouen la mamografia, l’ecografia i la ressonància mamària. Aquesta revisió acostuma a anar dirigida a dones amb antecedents familiars de càncer de mama, risc de neoplàsia, gens BRCA alterats o mames molt denses.

Proves per a detectar el càncer d’ovaris o coll de l’úter


  • Revisió mèdica ginecològica amb citologia vaginal. La revisió anual amb un ginecòleg resulta essencial en dones de totes les edats. A través d’aquesta mena d’exploracions es detecten la majoria de cèl•lules anòmales o potencialment anòmales. La citologia vaginal i la prova de detecció del virus del papil•loma humà (HPV) són exàmens que intervenen en la detecció precoç del càncer de coll uterí.

La revisió mèdica oncològica més completa


A més de les proves específiques per a cada tipus de càncer, trobem la Revisió mèdica Onco Full Body, també coneguda com a Revisió Mèdica Oncològica, que integra pràcticament totes les proves especificades anteriorment. Es tracta d’una revisió global destinada generalment a la detecció del càncer asimptomàtic o de pòlips benignes que poden derivar en malignes.


La franja d’edat recomanada depèn de les circumstàncies de cada pacient, encara que s’estableix la franja dels 45 anys per a sotmetre’s a aquesta mena de revisions mèdiques. En el cas de persones amb antecedents familiars, entre d’altres factors de risc, els resulta pràcticament obligatori revisar-se una cop a l’any i fins i tot abans dels 45 anys.


Les proves de diagnòstic resulten un element clau per a detectar i tractar a temps el càncer. Mantenir visites recurrents, mínim un cop a l’any, amb el metge de capçalera permet als pacients saber quin tipus de proves de detecció precoç necesiten segons el seu historial clínic i estat de salut.


A què esperes per a revisar-te?


Referències


  • Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) https://www.aecc.es/sites/default/files/content-file/informe-los-costes-cancer.pdf

  • Les Xifres del Càncer a Espanya 2020. Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM)
    https://seom.org/seomcms/images/stories/recursos/cifras_del_cancer_2020.pdf

  • Institut Suec d’Economia de la Salut https://ihe.se/en/2020/01/16/new-ihe-comparator-report-on-cancer-in-europe/

  • Xarxa Espanyola de Registres de Càncer https://redecan.org/redecan.org/es/informe_supervivencia_redecan_2020.pdf


Tags:

Diagnòstic per la Imatge