-
L’estrès provocat per l’autoexigència que regni l’obligada harmonia i benestar fa florir sentiments de frustració i impedeix gaudir del Nadal
-
Dissenyar rituals alternatius als tradicionals ajuda a alleujar els símptomes de la denominada Depressió Blanca o Blues de Nadal
El Nadal és una època de l’any amb gran càrrega emocional. Desperta emocions i sentiments diversos i, en moltes ocasions, contradictoris. Hi ha persones que viuen les festes nadalenques amb molta il•lusió i entusiasme, mentre que hi ha els qui pràcticament les esborren del calendari o desitgen que passin el més ràpid possible.
“Totes dues opcions són vàlides si s’afronten amb realisme i estabilitat emocional”, destaca Sara Barbero, Psicòloga Infantojuvenil i Adulta de Creu Blanca, qui en aquest article ens proporciona les claus per a cuidar la salut mental durant aquestes dates tan assenyalades. A més, podeu trobar alternatives als rituals típics del Nadal, ja que som lliures de triar com viure-la tant si ens agrada com si no.
El Nadal forma part del nostre present, per la qual cosa obviar o defugir d’ella pot tornar-se en la nostra contra si adoptem una actitud d’odi davant tot el relacionat amb l’esperit nadalenc.
Amb la finalitat d’afrontar de manera saludable aquesta època de l’any, és important reflexionar quina posició hem d’ocupar a cada moment per a gaudir al màxim i sentir-nos el més còmodes possible.
La depressió nadalenca és un trastorn?
La idealització del Nadal, provocada per infinitat d’estímuls externs, genera unes expectatives que mai es compleixen. “L’estrès provocat per l’autoexigència que ens imposem que regni l’obligada harmonia i benestar pot fer florir sentiments de frustració i impedir gaudir d’aquestes festes”, explica Barbero.
Els anuncis, les pel•lícules, les revistes, les llums a la ciutat, el temut balanç de l’any i la set de consumisme que es respira a la societat són factors que influeixen de manera negativa en l’estabilitat emocional d’algunes persones.
A moltes de les persones a les quals no els agrada el Nadal, els acompanya un malestar emocional que comparteix símptomes amb la depressió. Presenten mal humor, apatia, melancolia, tristesa, insomni, ansietat, estrès i necessitat d’aïllar-se. A aquests símptomes cal afegir-li el sentiment d’obligatorietat a complir amb els compromisos socials i familiars, per la qual cosa els experts en psicologia la cataloguen com una depressió de tipus estacional.
“Alguns autors la diuen Depressió Blanca o Blues de Nadal, no obstant això, no podem considerar-la un trastorn en sí mateix, sinó un estat d’ànim negatiu i temporal”, aclareix Barbero. “És a dir, es tracta d’una resposta emocional davant una situació festiva que implica canvis en la nostra rutina diària durant un curt període de temps”, afegeix.
No obstant això, sempre hi ha vies per afrontar els desequilibris emocionals durant aquestes dates. Com en qualsevol situació de la vida, el més important és reconèixer què ens molesta i quines virtuts o fortaleses de la nostra personalitat poden ajudar-nos a superar aquest malestar.
Passos imprescindibles per a gaudir del Nadal a la nostra manera
1. Acceptar la situació
El primer pas que hem de donar consisteix en l’acceptació. “Acceptar que aquestes festes ens generen incomoditat o malestar ens ajuda a poder trobar solucions per a reconduir les nostres emocions”, explica Barbero.
2. Trobar la causa del malestar
Conèixer la causa que origina aquesta inestabilitat emocional és el següent pas per a superar-lo. L’origen d’aquest malestar pot atribuir-se a diverses causes:
- Procés de dol
El procés de dol pot produir-se per la defunció d’un ésser estimat, una separació o divorci, la pèrdua del treball o una experiència traumàtica, entre altres situacions. “Els sentiments de dol o absència són radicalment contraris als sentiments ideals de felicitat, alegria, amor i companyia que relacionem amb el Nadal”, declara Barbero. Plantejar noves activitats, que no associem amb la persona enyorada, és una bona opció per a disminuir la nostàlgia. Un passeig, una activitat a l’aire lliure o buscar bona companyia poden ajudar a millorar el nostre estat d’ànim.
“Quan ens trobem enfront de la situació de pèrdua d’un ésser estimat és normal trobar a faltar a la persona i sentir-se deprimit”, declara Barbero. “Cal deixar que la tristesa flueixi, sense reprimir-la, però tampoc recreant-nos en ella. És a dir, és important buscar petits moments del dia per a recordar a la persona, però sense oblidar-nos d’iniciar noves rutines”, aclareix.
- Problemes econòmics
El món en què vivim ens impulsa, en moltes ocasions, a aconseguir uns estàndards consumistes. El fet de no complir amb aquests estàndards ens fa sentir-nos malament i avergonyir-nos de la nostra situació, més encara si estem travessant per una situació econòmica complicada.
“És important demanar ajuda, delegar o compartir amb familiars i amics aquelles coses que ens costin més dur a terme, com per exemple la compra de regals, la decoració de la casa o l’organització de menjars”, aconsella Barbero. Fer saber als altres els problemes als quals ens enfrontem és una manera d’alleujar les nostres preocupacions.
- Estrès i ansietat
Omplir la nostra agenda de compromisos socials o familiars només condueix a incrementar els nostres nivells d’estrès i ansietat. “Una de les qüestions més importants a tenir en compte, és no forçar-nos a fer coses que ens fan sentir malament”, destaca Barbero. “Bé és cert que és fonamental tractar de sortir de casa per a gaudir de bons moments amb amics i familiars, però tampoc estem obligats a fer-ho només perquè aquestes dates ho requereixen”, recalca.
3. Compartir les nostres emocions
Una vegada detectat el motiu del nostre malestar és important compartir-lo. “Compartir amb el nostre cercle afectiu més pròxim ens ajuda a alliberar tensions, ja que ens sentim compresos i acompanyats en la cerca de solucions”, puntualitza Barbero.
I ara sí, 3 activitats alternatives als rituals típics de nadal per a cuidar de la nostra salut mental:
1. Expectatives assolibles
Elaborar un llistat amb les situacions que ens agraden i les que ens incomoden poden ajudar-nos a afrontar aquesta època amb major estabilitat emocional. Aquest exercici resulta útil per a evitar portar-nos decepcions amb res ni amb ningú. Preveure i analitzar cada situació ens permetrà adonar-nos que hi ha sortides per a disminuir el nostre malestar.
En relació a les situacions incòmodes tampoc hem d’obsessionar-nos que ens sentirem de mala gana en algun moment en concret, sinó que és preferible deixar-se portar i reflexionar què estem disposats a tolerar.
2. Ànima creativa
Els colors, la decoració i la llum que reuneix la nostra llar influeix en el nostre estat d’ànim. En els dies de Nadal és habitual passar més temps a casa o en espais interiors, per la qual cosa hem de procurar envoltar-nos d’objectes que ens transmetin pau, alegria i acolliment.
Reunir els objectes que considerem més especials, o crear-los nosaltres mateixos, és una bona opció per a aixecar-nos l’ànim. Algunes idees: seleccionar fotos i emmarcar-les, crear centres de taula amb flors naturals i aromatitzar diversos racons de la casa amb encens o espelmes.
3. Nous propòsits
El típic balanç de l’any podem complementar-lo amb una reflexió sobre els propòsits que desitgem complir en l’any vinent. La música és una bona aliada per a analitzar quin estat emocional travessem. L’ideal, en aquest cas, seria elaborar una playlist amb les cançons que creiem que poden ajudar-nos a sentir-nos millor, la qual ens acompanyarà durant i després de l’època nadalenca.
Bé és cert que resulta difícil abstenir-se de l’ambient festiu que implica el Nadal. No obstant això, és possible triar lliurement com viure aquesta època de l’any sense caure en l’aïllament complet o, per contra, unir-se a tots els plans fingint que ens encanten.
L’equip de Psicologia de Creu Blanca ajuda les persones a trobar l’equilibri emocional des de l’interior, mitjançant els punts forts de les seves aptituds i actituds.
¿Què vol dir per a tu gaudir del Nadal a la teva manera?