Vés al contingut
Inicio | Blog | Deficiència de l’Hormona del Creixement

Deficiència de l’Hormona del Creixement

PORTADAS WEB_déficit hormona crecimiento_2
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/Fotos-equipo-medico-tamano-web_narvaez.jpg
Juan Manuel Narváez Echevarri
Consultes d'Endocrinologia Pediàtrica.
03 oct. 2024
3 Min
PequeSalut
Consells de salut

L’hormona de creixement (HC) és una hormona produïda pel cos (concretament a nivell de la glàndula hipòfisi), que té múltiples funcions, dins de les quals destaquen el creixement i desenvolupament adequat del nen.

El dèficit d’aquesta hormona es caracteritza per una insuficient producció d’aquesta per part del cos, que comporta a disminució del ritme de creixement normal del nen. Es pot presentar de les següents formes:

  • Congènita: Alteració que s’evidencia des del naixement, encara que el creixement del nen pot ser normal entre els 6-12 mesos de vida.
  • Adquirida: Pot iniciar en qualsevol moment de la vida, i es caracteritza per una disminució en la producció de la HC per a un adequat creixement.

Causes de la Deficiència d’Hormona de Creixement

La deficiència de HC pot ser conseqüència d’un dany en la glàndula hipòfisi o hipotalámica.

La hipòfisi (o glàndula pituïtària) és una glàndula de la grandària d’un pèsol situada en la base del cervell. És la principal glàndula endocrina en el cos, i allibera normalment múltiples hormones diferents. Aquestes hormones controlen el creixement, el metabolisme, la pressió arterial i altres processos del cos.

En casos poc freqüents, la deficiència de HC pot ser part d’una síndrome genètica. Per contra, en la majoria de les pacients es desconeix la causa de la deficiència de HC.

Símptomes de Deficiència d’Hormona de Creixement

El principal signe de la deficiència de HC és una reducció en la velocitat de creixement, mesurada en centímetres per any i comparada amb la d’altres nens de la mateixa edat. Es detecta a través de revisions regulars amb el pediatre, qui establirà si hi ha un retard de creixement.
És important tenir en compte que la deficiència GH no afecta la intel·ligència del nen.

També pot tenir els següents símptomes associats:

  • Una cara d’aspecte més jove.
  • Que les dents surtin més tard del normal.
  • Deficiència del creixement del cabell.
  • Pubertat retardada.
  • Penis reduït de grandària.

Diagnòstic de la Deficiència d’Hormona de Creixement

Davant signes de retard en el creixement o baixa alçada, el metge analitzará els antecedents personals i les gràfiques de creixement del seu fill, i en cas de senyals de deficiència de HC és possible que es realitzin proves per a buscar la causa d’aquest.

Les proves poden incloure:

  • Una radiografia de la mà per a determinar el creixement dels ossos (edat òssia) i avaluar el potencial de creixement.
  • Anàlisi de sang per a identificar altres malalties que poden alterar el creixement, i analitzar els valors del Factor de creixement. Això determina el nivell de IGF-1, una hormona que mesura indirectament la secreció HC.
  • Prova dinàmica de HC on s’estimula de manera fisiològica (exercici) o farmacològica la producció de HC. Si el nivell de HC en sang no augmenta fins al rang de referència, pot significar que hi ha una disminució de la producció HC.
  • Ressonància magnètica del cap per a descartar anomalies un en la hipòfisi o el cervell.

Tractament de la Deficiència d’Hormona del Creixement

En la majoria de casos, el tractament indicat en el dèficit de l’hormona de creixement consisteix en l’administració d’una versió sintètica (fabricada) de la HC, a través d’una injecció que administren els pares als nens. Normalment l’endocrinòleg pediàtric avalua el creixement cada 3 a 6 mesos i ajusta la dosi segons sigui necessari.

En el seguiment mèdic es realitzarà:

– Control de creixement del seu fill (mesurament de la talla).

Analítiques per a saber com aquesta responent a l’ús d’hormona de creixement.

No és freqüent que hi hagi efectes secundaris relacionats amb l’ús de la dosi habitual de HC.

Endocrinologia Pediàtrica – Hospital CreuBlanca Maresme

Si el teu fill presenta signes de reducció en la velocitat de creixement comparat amb altres nens de la seva mateixa edat, o compta amb antecedents genètics de deficiència d’hormona del creixement, els professionals en Endocrinologia Pediàtrica de CreuBlanca realitzaran la revisió pertinent i avaluaran la necessitat de realitzar proves addicionals.

L’equip multidisciplinari d’especialistes de la Unitat de Pediatria de l’Hospital CreuBlanca Maresme avaluaran els símptomes del teu fill per a poder aconseguir un diagnòstic precís, i realitzar un tractament i seguiment integral i personalitzat, adaptat a les necessitats del nen, perquè pugui gaudir d’una vida plena i sana.

Tags:

Endocrinologia
Hormona del Creixement
Pediatria