Vés al contingut
Inicio | Blog | Consells per a prevenir el melanoma o càncer de pell

Consells per a prevenir el melanoma o càncer de pell

PORTADAS WEB (3)
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dra_MDoloresIniguezNavarro.jpg
Mª Dolores Iñiguez Navarro
Consultes de dermatologia
31 jul. 2023
3 Min
Consells de salut
  • El melanoma és un tipus de càncer de pell que es desenvolupa a partir de cèl·lules anomenades melanòcits, que produeixen el pigment que dona color a la pell.

 

Segons dades de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), s’estima que a Espanya es diagnostiquen al voltant de 6.000 nous casos de melanoma cada any. De fet, aquesta patologia pot aparèixer com una piga nova o en una piga existent que canvia de forma, grandària o color amb el temps, manifestant-se també com una taca fosca i anormal en la pell.

La prevenció i el diagnòstic precoç  juguen un paper vital en la lluita contra el melanoma, ja que augmenten significativament les possibilitats de tractament reeixit i curació definitiva. Per això, en aquest article, la Dra. Iñiguez, especialista de la Unitat de Dermatologia de CreuBlanca, et comparteix una sèrie de consells per a prevenir i reduir el risc de desenvolupar melanoma.

  • Evita exposar-te al sol en les hores centrals del dia. L’exposició excessiva al sol és un dels factors de risc més importants per al melanoma. Limita el teu temps al sol, especialment durant les hores pico de radiació ultraviolada (UV) entre les 10 a. m. i les 4 p. m. Quan estiguis a l’aire lliure, utilitza roba protectora, com a barrets d’ala ampla, ulleres de sol i peces de màniga llarga.

 

  • Utilitza un protector solar adequat al teu tipus de pell. Aplica protector solar d’ampli espectre amb un factor de protecció solar (*FPS) d’almenys 30. Assegura’t de cobrir totes les àrees exposades de la teva pell, i no oblidis les orelles, el coll i els peus.

 

  • Aplica el protector solar cada dues hores i després de cada bany. La crema solar és una eina crucial per a protegir la teva pell dels danys del sol, inclòs el risc de melanoma. És important reaplicar la crema cada dues hores, especialment si estàs nedant, suant o assecant-te amb una tovallola, ja que l’aigua i la suor poden disminuir l’efectivitat del protector solar.

 

  • Para atenció a l’aparició de noves pigues. Conèixer bé la teva pell et permet detectar canvis sospitosos a temps. Realitza autoexàmens de la pell cada mes per a buscar noves taques, pigues o canvis en els existents. Si notes una cosa inusual, consulta a un dermatòleg.

 

  • Observa si una piga ja existent ha patit alteracions. Especialment, si tens moltes pigues, és útil prendre fotografies periòdicament per a tenir una referència visual i poder detectar canvis més fàcilment. Si notes que alguna piga presenta asimetria, vores irregulars, diversos colors o que ha augmentat de grandària, consulta amb un especialista.

 

  • Evita els llits de bronzejat. Els llits de bronzejat emeten una quantitat significativa de radiació ultraviolada, que pot ser fins a diverses vegades més intensa que la radiació solar natural. Aquesta exposició excessiva als raigs UV augmenta el risc de mal en les cèl·lules de la pell i pot portar al desenvolupament de melanoma.

 

  • Tingues en compte el teu entorn i lloc de treball. Algunes substàncies químiques i uns certs treballs poden augmentar el risc de melanoma. Si treballes a l’aire lliure o estàs exposat regularment a productes químics, pren precaucions addicionals i parla amb un dermatòleg sobre les mesures preventives adequades.

 

  • Realitza revisions dermatològiques de manera periòdica. Un examen de pell realitzat per un professional pot detectar signes primerencs de melanoma que podries passar per alt. Si tens antecedents familiars de melanoma o tens moltes pigues, considera visitar al dermatòleg almenys una vegada a l’any.

 

En la lluita contra el melanoma, la prevenció i el diagnòstic precoç són els nostres aliats més poderosos. Les revisions dermatològiques periòdiques són fonamentals per a detectar canvis en la pell de manera primerenca i prevenir rares complicacions en el futur. La Unitat de Dermatologia de CreuBlanca compta amb la tecnologia més avançada i un equip multidisciplinari de dermatòlegs altament especialitzats en la realització de revisions dermatològiques destinades a prevenir i diagnosticar de manera precoç el melanoma, entre altres tipus de càncer de pell. Avaluaran minuciosament cadascun de les teves pigues, analitzant la seva forma, grandària, color i vores per a identificar qualsevol canvi o característica sospitosa, oferint-te informació detallada i recomanacions personalitzades per a la cura de la teva pell.