Vés al contingut
Inicio | Blog | Consells per a combatre l’al·lèrgia primaveral

Consells per a combatre l’al·lèrgia primaveral

consejos-para-combatir-la-alergia-primaveral-id-154
29 abr. 2022
5 Min
Consells de salut

Per què cada dia hi ha més al·lèrgics? Ulls plorosos, degoteig nasal i esternuts. Et resulten familiars aquests símptomes? L’al·lèrgia primaveral és la patologia al·lèrgica més freqüent i afecta al voltant del 25% de la població general.

Però, quina causa aquest tipus d’al·lèrgia? Què la diferència d’un refredat? Com es tracta i quins hàbits poden alleujar els seus molestos símptomes? El Dr. Federico de la Roca, especialista en al·lergologia de CreuBlanca, respon a totes aquestes qüestions en el següent article.

Causes de l’al·lèrgia primaveral

Si ets al·lèrgic hauràs comprovat que els pics més alts de pol·len es produeixen a la primavera. Els mesos d’aquesta estació coincideixen amb l’arribada del bon temps, algun ruixat i el període de pol·linització. Milers de plantes alliberen en l’aire minúsculs grans de pol·len que en entrar en contacte amb el nas irriten les vies respiratòries, donant lloc a la denominada rinitis al·lèrgica.

En concret, les gramínies i les oliveres són les principals responsables de causar l’aparició de reaccions al·lèrgiques a Espanya, segons un estudi realitzat per la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC). En les grans ciutats, els pòl·lens d’aquesta mena de plantes poden tornar-se més agressius per a la salut de les persones a causa de la presència de partícules contaminants, derivades del dièsel o la gasolina.

“La contaminació ambiental, les partícules en suspensió dels combustibles fòssils i la ventilació artificial a les nostres cases i llocs treballo són factors que contribueixen a l’augment de rinitis al·lèrgica i, en casos més intensos, problemes respiratoris d’asma”, assenyala el Dr. de la Roca.

Diferència entre al·lèrgia i refredat

De manera similar a un refredat, la rinitis al·lèrgica és un trastorn que afecta els teixits nasals i es manifesta en forma de congestió, picor en la gola i degoteig nasal. Aquests símptomes també poden venir acompanyats de repetits esternuts, malestar general, així com llagrimeig i enrogiment dels ulls.
No obstant això, existeixen 2 característiques que poden ajudar-te a diferenciar un episodi de rinitis al·lèrgica d’un refredat.

  • Mucositat: consistència i coloració de les secrecions nasals

“La rinitis al·lèrgica provoca secrecions líquides, transparents i blanquinoses. Mentre que en el refredat, la mucositat sol ser espessa i d’un to groguenc o verdós”, explica de la Roca.

  • Durada dels símptomes

“Un episodi de rinitis al·lèrgica pot durar un parell d’hores i desaparèixer, fins i tot sense necessitat de medicació, a les poques hores. Els refredats solen persistir durant tot el dia i fins i tot durant diversos dies, i en molts casos es necessita de medicació per a reduir els símptomes”, aclareix de la Roca.

  • Tractament de l’al·lèrgia primaveral: Per què és important tractar els símptomes?

Si les molèsties són persistents, molestes o afecten la teva qualitat de vida, et recomanem acudir al teu metge de capçalera o internista, qui et realitzarà una primera valoració i, en cas que sigui necessari, et prescriurà antihistamínics orals o corticoides nasals per a alleujar els teus símptomes.

“Si malgrat aquestes mesures els símptomes continuen o empitjoren, és el moment que consultis amb un al·lergòleg”, assenyala de la Roca.

Els pacients que sofreixen de rinitis tenen una probabilitat cinc vegades superior de desenvolupar asma, segons indica la Societat Espanyola de Farmàcia Familiar i Comunitària (SEFAC). “La rinitis al·lèrgica no controlada pot derivar amb el transcurs dels anys en asma bronquial, una malaltia de major gravetat i amb significativa afectació de la qualitat de vida de les persones”, adverteix de la Roca. D’aquí la importància de revisar-te.

Consells per a l’al·lèrgia primaveral

1. Evita les activitats a l’aire lliure els dies d’alta pol·linització.

Sobretot els dies de vent i sol, ja que les plantes produeixen més pol·len i el vent el transporta. Després d’un aiguat és el moment perfecte, perquè l’atmosfera queda neta.

Pots consultar en la pàgina web www.polenes.com certificada per la SEAIC, quins dies es concentren majors nivells de pol·len en l’aire.

2. Mantingues les finestres de casa tancades a primera hores del demà i quan cau el sol.

Recorda que el pol·len s’allibera l’atmosfera entre 5 i 10 del matí i roman en suspensió aproximadament fins a les 22 hores, moment en què descendeix.

3. Neta a consciència cada racó de la teva casa, cotxe i oficina.

Assegura’t d’eliminar qualsevol rastre de pol·len, pols, humitat i pèls d’animals domèstics. Si és necessari, utilitza fonguis antiàcars i purificadors d’aire.

4. Protegeix-te la vista amb ulleres de sol i usa màscara, cobrint-te la boca i el nas en dies “pico”.

A més, evita fregar-te els ulls si et piquen, ja que les teves mans podrien contenir possibles al·lergògens.

5. Cuida la teva higiene personal

Després d’haver passat temps a l’aire lliure, dutxa’t i utilitza roba neta en arribar a casa.

6. Viatja amb les finestretes tancades

Condueix amb les finestretes del cotxe pujades per a evitar la inhalació i entrada de pol·len.

7. No t’automediquis

Demana cita amb l’al·lergòleg quan apareguin els símptomes d’al·lèrgia.

Des de la Unitat d’Al·lergología de CreuBlanca, un equip multidisciplinari de professionals altament qualificats aborda tot tipus de patologies al·lèrgiques des d’un punt de vista integral, analitzant els factors immunològics i ambientals que intervenen en el seu desenvolupament. Una valoració completa per part d’un al·lergòleg t’ajudarà a millorar el pronòstic de la teva al·lèrgia si comences a tractar-la de manera primerenca.

Consulta’ns i guanya qualitat de vida.