Començar el col·le amb bon peu depèn de l’elecció del calçat que els nostres fills utilitzaran durant tot l’any. Després de tot l’estiu amb xancletes i sandàlies, els peus dels nostres petits deixen de ser lliures per a estar oprimits dins d’una sabata tancada podent influir en el seu correcte creixement. Per això, quan ens preparem per a la volta al col·le és important triar bé les sabates dels nostres fills seguint com a pauta les recomanacions dels nostres experts.
És un problema posar-li bambas cada dia?
Per norma general els nens prefereixen usar sabatilles esportives cada dia. Segons els especialistes de la Unitat dempeus i turmell de CreuBlanca, això no és un problema si se segueixen una sèrie de recomanacions com per exemple que el calçat es ventili adequadament i es tinguin diferents parells per a anar alternant-los. Una estratègia útil és tenir unes sabatilles esportives destinades exclusivament a la pràctica de l’esport i unes altres per al dia a dia, ja que generalment les primeres necessiten més temps per a una correcta ventilació.
“Perquè els peus es desenvolupin amb normalitat durant tota la infància – explica el Dr. Manel Ballester, cap de la Unitat dempeus i turmell de CreuBlanca– existeixen una sèrie de recomanacions quant a l’ús de calçat i també certes idees a dismitificar”. I és que el calçat que utilitzen els nostres fills és important perquè a mesura que el nen va creixent, el seu peu va canviat. Al principi tenen una planta molt ampla amb un coixinet gras a nivell de l’arc plantar que fa que tinguin un peu pla durant els seus primers anys. A mesura que el peu es va desenvolupant, la planta deixa de ser tan ampla i als 5 anys la majoria dels nens ja tenen l’arc plantar ben definit.
Recomanacions sobre calçat infantil
Per a assegurar-nos que els peus dels nostres nens creixen sans cal seguir aquestes altres recomanacions:
- Usar sabates lleugeres, sobretot quan els nens són petits per a quins puguin moure’s amb total llibertat sense excés de pes.
- És millor que el calçat es baix deixant el turmell lliure perquè es pugui moure sense restricció. Encara que, de manera paral·lela, el turmell ha de quedar bé subjecte perquè l’estabilitat sigui correcta i s’eviti la tendència natural de girar els peus cap a dintre en caminar.
- La punta de la sabata ha de tenir forma rectangular i amplària suficient perquè els dits tinguin llibertat de moviment.
- Entre la punta del dit polze i la de la sabata ha de quedar un espai de 1,5 cm aprox. S’ha de revisar el calçat dels nens sovint ja que quan són petits els peus creixen ràpid en aquestes edats i en només tres mesos pot ser necessari canviar de número.
- La sola ha de ser flexible de manera que permeti exercitar la musculatura del peu.
- La sola també ha de ser antilliscant per a evitar caigudes.
- El material de la sabata ha de ser transpirable per a evitar infeccions per fongs propiciades per la suor.
- Vigilar que la sabata no provoqui rascades.
- Mantenir els peus dels nens secs, canviant calçat i mitjons quan realitzen alguna activitat esportiva.
- Ventilar adequadament el calçat, especialment l’esportiu.
- Vigilar que els mitjons no oprimeixin i siguin de teixits naturals.
Si els nens haguessin de triar es decantarien sempre per anar descalços. De fet no passa res si ho fan sempre que les condicions del terreny quant a temperatura i seguretat ho permetin. Caminar descalç en certes superfícies com la sorra de la platja és molt recomanable per al desenvolupament de la musculatura sempre vigilant que no hi hagi objectes que els puguin tallar o clavar al peu. Existeix el mite que caminar descalç provoca refredats, alguna cosa que els nostres experts neguen. No obstant això, un dels mites al qual sí que hem de fer cas segons els doctors és que és desaconsellable aprofitar el calçat d’un nen per a un altre ja que cada peu s’emmotlla al calçat d’una forma diferent.