Vés al contingut
Inicio | Blog | Beneficis de l’aigua de mar i la platja; una solució a múltiples problemes de salut

Beneficis de l’aigua de mar i la platja; una solució a múltiples problemes de salut

el-mar-una-solucion-a-multiples-problemas-de-salud-id-121
04 ag. 2021
6 Min
Consells de salut

Un quilo d’algues concentra la mateixa quantitat de iode que 10.000 litres d’aigua de mar i resulta, a més, 500 vegades més ric en vitamines que l’aigua salada sola.

La platja agrupa una sèrie d’elements naturals que la converteixen en una font de salut i benestar: l’aigua salada, les algues marines, la brisa, el sol i la sorra. Podríem dir que és un lloc que reuneix les característiques pròpies d’un balneari natural amb infinites propietats terapèutiques per al cos i la ment.

La mar és una solució a múltiples malalties que perjudiquen la salut de les persones, convertint-se en un complement perfecte per a la prevenció i tractament de malalties que afecten a la pell, als ossos i articulacions, a les vies respiratòries, al cor, a la vista i a la ment, entre moltes altres.

Sabies que el nostre organisme és capaç de conservar els beneficis de la mar entre 6 i 12 mesos?

Beneficis de l'aigua de mar i la platja; una solució a múltiples problemes de salut

A continuació, us expliquem com beneficien els elements de la mar al nostre cos.

Beneficis de l’aigua salada

Beneficis de l'aigua de mar i la platja; una solució a múltiples problemes de salut

Organisme

L’aigua de mar concentra al voltant de 85 elements essencials imprescindibles per al bon funcionament de l’organisme. Entre ells, destaca la presència de sals minerals, també denominats oligoelements, com ara iode, magnesi, calci, potassi, sodi, clor i zinc.

El cos humà no fabrica per si mateix oligoelements, per la qual cosa hem d’obtenir-los per mitjà de factors externs, com per exemple l’alimentació saludable, la brisa marina o el contacte amb l’aigua salada.

Els éssers humans necessitem de la presència d’aquests oligoelements, encara que en petites dosis, per a cuidar del nostre metabolisme.

Problemes cutanis

L’aigua de mar desinfecta i elimina les impureses presents en la superfície de la pell. El iode, en particular, afavoreix la cicatrització de ferides i permet alleujar els símptomes de la psoriasis, un problema cutani que afecta a més de 125 milions de persones en el món (1).

Ossos i articulacions

Els banys en aigua de mar són una excel•lent teràpia per tractar malalties reumàtiques, com l’artritis o l’artrosi. La seva acció analgèsica redueix el dolor de les articulacions i relaxa els músculs.

Què és la talasoterapia? És un mètode que consisteix a utilitzar l’aigua de la mar juntament amb el clima marítim per a fins terapèutics.

Beneficis de les algues marines

Beneficis de l'aigua de mar i la platja; una solució a múltiples problemes de salut

Pell

Les algues marines són un altre dels elements que trobem a la sorra de la platja. Aquestes plantes són capaces d’absorbir la gran quantitat de nutrients que es troben emmagatzemats a l’aigua de la mar. Quan entren en contacte amb la pell, escampen les seves propietats tonificants, exfoliants, regeneradores i refermants.

Sabies que un quilo d’algues concentra la mateixa quantitat de iode que 10.000 litres d’aigua de mar i resulta, a més, 500 vegades més ric en vitamines que l’aigua salada sola? (2).

Beneficis de la brisa marina

Beneficis de l'aigua de mar i la platja; una solució a múltiples problemes de salut

Problemes de tiroides

La brisa marina és una gran aliada per a tractar problemes de tiroides a causa del seu alt contingut en iode, que s’encarrega de regular els nivells d’hormones tiroidals presents en el nostre organisme.

Cor

Quan el vent bufa des de la mar, la freqüència cardíaca disminueix i la capacitat del cos per a absorbir oxigen augmenta, és per això que els cardiòlegs recomanen a les persones amb malalties cardiovasculars viatjar a zones costaneres.

Vista

De la mateixa forma que la brisa de la mar ens convida a tancar els ulls permetent relaxar la vista, el fet de fixar la mirada en l’horitzó contribueix a reduir els símptomes de fatiga visual o Síndrome de la Visió del Computador (CVS).

La platja també és el lloc idoni per a posar en pràctica els consells dels oftalmòlegs per a una correcta higiene visual. Com per exemple, passar de fixar la vista d’un punt llunyà a un pròxim, i viceversa. De manera que aconseguim exercitar els ulls en el moment en què retirem la mirada de l’horitzó per a enfocar-la en un llibre de lectura.

Problemes d’estrès i ansietat

Les onades generen gran quantitat d’ions negatius. Es tracta de partícules microscòpiques carregades d’electricitat que, malgrat dir-se “negatives”, exerceixen un efecte molt beneficiós en el nostre organisme, ja que milloren considerablement el nostre estat d’ànim.

Al centre de les ciutats amb alts nivells de contaminació o a espais amb un gran nombre d’aparells tecnològics es generen ions positius, donant lloc a la proliferació de bacteris, virus, pols, àcars i pestilències en l’ambient.

Beneficis de l'aigua de mar i la platja; una solució a múltiples problemes de salut

Les platges són un espai carregat d’ions negatius que ens omple d’energia vital i ens permet reduir els símptomes de la depressió, a més d’alleujar la migranya i el mal de cap que sorgeix a causa de l’estrès i l’ansietat.

Pulmons

L’aire pur de la brisa de la mar ve carregat d’humitat, la qual cosa permet descongestionar les vies respiratòries i netejar els pulmons. Les sals minerals que viatgen amb l’aire marítim disminueixen la necessitat d’antibiòtic per a superar processos catarrals i infeccions respiratòries causades per l’aire condicionat.

Els ions negatius presents en la brisa de la mar són els responsables de purificar l’aire que respirem. Aquesta és una de la raons per les quals la platja és, generalment, un entorn lliure de pol•lució, bacteris, àcars, virus, entre altres organismes que perjudiquen la nostra salut, especialment a aquelles persones que sofreixen patologies respiratòries cròniques com la bronquitis, l’asma i la alveolitis al•lèrgica extrínseca.

Beneficis de la sorra de la platja

Beneficis de l'aigua de mar i la platja; una solució a múltiples problemes de salut

Problemes d’insomni

Un passeig per la vora de la platja és la resposta a la pregunta sobre: com combatre l’insomni i els seus símptomes. Caminar durant uns 30 minuts per la riba humida és el temps suficient per a alliberar la ment mentre fem exercici físic, hàbits saludables que contribueixen a conciliar millor el somni.

Peus

Caminar descalços per la sorra ens permet recuperar la nostra trepitjada natural, alliberant al peu de l’opressió que exerceixen els mitjons i les sabates. La sorra, a més, és una gran aliada per a prevenir esquinços i torçades ja que enforteix els turmells.

Prova de fregar amb suavitat la sorra contra la pell per aconseguir un ideal peeling natural pels peus.

Circulació sanguínia

El contacte de la sorra amb la planta dels peus és un remei natural per alleujar el dolor de peus o els símptomes de peus cansats. Tot això contribueix a millorar la circulació sanguínia, alhora que evita les infeccions en ungles i peus.

Beneficis de l'aigua de mar i la platja; una solució a múltiples problemes de salut

Per a poder treure el màxim profit dels qualitats de les nostres platges, hem de començar per cuidar-les. En la mesura que respectem tots els elements naturals que la integren, majors seran les propietats terapèutiques de les quals puguem beneficiar-nos.

Tal com deia un reconegut escriptor… Aprofita i inspira olors d’estiu per a superar els hiverns!

Referències

(1) Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV https://aedv.es/comunicacion/notas-de-prensa/la-psoriasis-afecta-a-mas-de-125-millones-de-personas-en-el-mundo/

(2) Estudi realitzat pel Centre de Tecnologia Capil•lar de Barcelona
https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-pdf-13069607