Vés al contingut
Inicio | Blog | 5 mites i veritats sobre l’artrosi

5 mites i veritats sobre l’artrosi

5-mitos-y-verdades-sobre-la-artrosis-id-155
12 maig 2022
3 Min
Consells de salut

L’artrosi és una malaltia crònica i degenerativa que afecta les articulacions. Es produeix a causa del desgast del cartílag articular, una espècie de coixinet que recobreix els extrems ossis. Quan la patologia avança, l’os queda sense l’efecte protector del cartílag, el frec entre tots dos ossos provoca dolor i l’articulació es deforma.

Quan aquesta superfície de cartílag es desgasta, com a resultat de la fricció entre els ossos amb el moviment, apareixen símptomes de dolor i rigidesa. Encara que afecta en major mesura a les articulacions de càrrega, com són el maluc i els genolls, pot presentar-se en qualsevol articulació, veient-se afectades mans, peus, nines, espatlles, colzes, columna vertebral, cervicals i lumbar.

L’artrosi és una patologia molt estesa, tant que afecta 7 milions de persones a Espanya i es calcula que, a partir dels 80 anys, el 90% de la població podria patir-la. Així i tot, continua sent una gran desconeguda, per això, et descobrim 5 falsos mites sobre el seu desenvolupament, diagnòstic, tractament i prevenció.

Mite 1: L’artrosi i l’artritis són la mateixa malaltia.

L’artrosi és el desgast d’una articulació, mentre que l’artritis és la inflamació d’aquesta.

L’artrosi afecta al cartílag articular i el seu principal símptoma és la rigidesa i, encara que pot provocar inflamació, no és el més freqüent. Aquest esmorteeix el frec entre els ossos i facilita el moviment. A mesura que aquest va desgastant-se, els ossos també s’erosionen a causa el xoc entre tots dos. Aquest procés condueix a la pèrdua progressiva de mobilitat i augment de la rigidesa en aquesta articulació.

Per part seva, l’artritis afecta a la membrana sinovial, un teixit que envolta l’articulació i està ple de líquid sinovial, el qual subministra nutrients i oxigen al cartílag. Quan aquesta membrana s’inflama, provoca dolor i la zona sol estar inflada, la qual cosa dificulta la mobilitat de l’articulació.

Mite 2: Els símptomes de l’artrosi i l’artritis són els mateixos.

Poden ser semblants, però el dolor s’expressa de manera diferent. En l’artrosi, el dolor és intermitent i augmenta amb el moviment. En l’artritis, el dolor és constant i les articulacions estan calentes, vermelles i inflades.

Mite 3: L’artrosi és una malaltia hereditària.

No és una malaltia hereditària, però sí que compta amb components genètics que predisposen al seu ràpid desenvolupament, com ara la forma o l’estabilitat de les articulacions.

Mite 4: L’artrosi és una malaltia que afecta persones majors.

La possibilitat de patir artrosi augmenta amb l’edat, sobretot a partir dels 40 anys. No obstant això, existeixen altres factors de risc que predisposen a desenvolupar-la, fins i tot en persones joves. Entre ells destaquen: el sobrepes, la genètica i els esports d’impacte.

Mite 5: Si pateixo artrosi, he de deixar de fer esport.

Tant el repòs absolut com la sobrecàrrega empitjoren l’artrosi, ja que fomenten la pèrdua de força i mobilitat. Consulta amb un metge per a establir una rutina que combini repòs relatiu i exercicis.

Caminar, nedar o anar amb bicicleta són els esports més aconsellables, ja que no exerceixen una pressió directa sobre les articulacions.

Des de la Unitat de Reumatologia de CreuBlanca, abordem l’artrosi, entre altres patologies reumàtiques, des d’un punt de vista integral. Encara que no existeix cap teràpia que permeti la curació definitiva d’aquesta patologia, existeixen tractaments mínimament invasius que milloren el dolor i retarden o alenteixen la degeneració dels cartílags. La teva qualitat de vida i el pronòstic de la teva patologia millorarà si comences a tractar-la de manera primerenca.