Vés al contingut
Inicio | Blog | Anàlisi de sang a Barcelona, on i què analitzar

Anàlisi de sang a Barcelona, on i què analitzar

analisis-de-sangre-en-barcelona-donde-y-que-analizar-id-140
22 set. 2021
6 Min
Consells de salut

  • Les anàlisis de sang són un perfecte indicador de l’estat de salut de les persones, permetent diagnosticar pràcticament tota mena de malalties, tant aquelles relacionades amb el sistema sanguini com amb qualsevol altre teixit del cos.

Quin tipus d’anàlisi de sang hi ha?

1. Anàlisi completa de sang i orina

L’anàlisi completa de sang i orina és el tipus d’anàlisi més comú. Es tracta de la prova que es realitza en les revisions mèdiques rutinàries per conèixer l’estat de salut general del pacient.

Aquesta anàlisi inclou generalment múltiples marcadors, que ens permeten obtenir una visió global de la composició de la nostra sang. Entre ells, destaca:

  • Hemograma complet

L’hemograma, també conegut com a hematologia completa, analitza els nivells dels tres principals tipus de cèl·lules de la sang, és a dir, els glòbuls vermells, els glòbuls blancs i les plaquetes.

El nivell en què es troben cadascun d’aquests components ens indica la presència de diferents anomalies en l’organisme. Per exemple, uns nivells baixos de glòbuls vermells pot ser indicatiu de problemes d’anèmia, mentre que uns nivells alts de glòbuls blancs poden alertar-nos de possibles infeccions.

Així mateix, les plaquetes resulten útils per mesurar la capacitat de coagulació de la sang, és a dir, uns nivells elevats de plaquetes podrien alertar-nos del risc de formar trombes o coàguls, mentre que uns nivells baixos podrien advertir-nos el risc d’hemorràgies.

Anàlisi de sang a Barcelona, on i què analitzar

  • Perfil bioquímic

El perfil bioquímic és el paràmetre mitjançant el qual s’obté el nivell de substàncies químiques que corren per la sang i també per l’orina. Permet analitzar la quantitat de components com la bilirubina, que sol acumular-se en el fetge, i la glucosa, que pot manifestar problemes de diabetis.

Aquest paràmetre s’inclou en les anàlisis de pacients amb risc o sospita de patir patologies òssies, hepàtiques i renals, entre d’altres.

  • Colesterol

Els lípids, també coneguts com a greixos, permeten ser controlats analitzant els nivells de colesterol i triglicèrids a la sang. Els greixos en si no són perjudicials, el problema és si es troben en quantitats excessives. Això provocaria el tapament dels vasos sanguinis, i pot donar lloc a malalties cardiovasculars.

  • Tiroide

Una anàlisi de sang també pot estudiar l’activitat de les tiroides, unes glàndules que regulen la velocitat a la qual es produeixen els processos metabòlics i que influeixen en el nostre pes, freqüència cardíaca, crema de calories, fertilitat, digestió, etc.

Anàlisi de sang a Barcelona, on i què analitzar

L’hipotiroïdisme és indicatiu d’una baixa activitat de la tiroide, mentre que l’hipertiroïdisme assenyala una excessiva activitat de les glàndules tiroide.

  • Ferro

La deficiència de ferro pot manifestar-se amb símptomes de debilitat, pal·lidesa, fatiga o inflamació abdominal, entre d’altres. El ferro és un mineral essencial per a la formació de glòbuls vermells, de manera que un nivell insuficient d’aquests pot conduir a patir anèmia.

  • Àcid úric

L’àcid úric és un químic que es genera en l’organisme com a resultat de la descomposició d’unes substàncies anomenades purines i que es troben en certs aliments. Al voltant del 80% de les purines s’eliminen diàriament a través de l’orina, encara que si la nostra dieta és rica en purines correm el risc que aquestes s’acumulin a la sang, elevant els nostres nivells d’àcid úric en sang.

Anàlisi de sang a Barcelona, on i què analitzar

Mantenir a ratlla l’àcid úric és important per evitar càlculs renals i el que es coneix com a gota, que es caracteritza per l’acumulació de petits cristalls en les articulacions, provocant inflor i dolor articular greu.

  • Vitamina D

La vitamina D incrementa fins a un 40% l’absorció del calci i un 80% la del fòsfor. La hipovitaminosi o dèficit de vitamina D pot posar en risc el nostre sistema immune i salut neurològica, i per això cal mesurar els seus nivells per evitar futurs problemes.

Més de 30 ng per ml de sang es consideren uns nivells adequats; de 20 a 30 un dèficit moderat; mentre que per sota de 10 es considera un dèficit greu.

Anàlisi de sang a Barcelona, on i què analitzar

Consulta aquí quins aliments contenen vitamina D i com podem mantenir uns bons nivells d’aquesta vitamina.

2. Anàlisi de marcadors tumorals

La prova de marcadors tumorals s’utilitza per esbrinar si comptem amb poques o massa cèl·lules sanguínies d’un tipus en concret o cèl·lules anormals, el que podria alertar-nos sobre la possible presència de càncer.

El metge pot sol·licitar-la per obtenir un diagnòstic inicial, per observar com el pacient està reaccionant davant el tractament, o bé per controlar la possible reaparició de cèl·lules canceroses un cop s’ha finalitzat el tractament.

Anàlisi de sang a Barcelona, on i què analitzar

L’antigen prostàtic específic o PSA serveix per detectar problemes com el càncer de pròstata, la hiperplàsia benigna i la prostatitis o la infecció de la pròstata.

Per la seva banda, el CA 15-3 és un antigen que permet mesurar a través d’una anàlisi de sang la concentració de cèl·lules canceroses corresponents al càncer de mama. El mateix passa amb el CA 125, que serveix per determinar la presència de càncer d’ovari, endometrial, peritoneal o en les trompes de Fal·lopi.

3. Anàlisi de Malalties de Transmissió Sexual

Si tens una vida sexual activa, especialment amb diverses persones, és recomanable fer servir protecció i realitzar-se una anàlisi anual. Les malalties de transmissió sexual no tenen per què produir cap signe ni símptoma. De fet, hi ha moltes persones que ni tan sols saben que la tenen.

En funció de la teva edat i grau d’activitat sexual, entre altres factors, hauries de realitzar-te un tipus o un altre de prova d’infeccions de transmissió sexual. Els especialistes recomanen realitzar-se una anàlisi de MTS anual si ets una dona amb una vida sexual activa amb múltiples parelles, si ets un home que manté relacions sexuals amb altres homes, si tens VIH o si has tingut relacions sexuals i no estàs segur de la seguretat d’aquesta.

L’anàlisi de malalties de transmissió sexual permet detectar la presència de clamídia, gonorrea, VIH, sífilis i hepatitis, entre altres infeccions.

Quin tipus de test d’al·lèrgies hi ha?

1. Test cutani o ‘prick test’

El ‘prick test’, també anomenat test cutani d’al·lèrgia, és una prova que consisteix a introduir l’al·lergen en l’organisme a través d’una lleu punció a la pell. En funció de la magnitud de la reacció al·lèrgica que produeixi en la pell indicarà si som al·lèrgics o no a una substància. Entre elles, destaquen l’al·lèrgia a fàrmacs, àcars, fongs, teixits, insectes, aliments, epitelis de gos o gat, entre altres substàncies.

Anàlisi de sang a Barcelona, on i què analitzar

2. Test sensibilitat alimentària 220 aliments

Aquesta prova ens permet determinar els nivells d’Immunoglobulina G (IgG) específica enfront dels aliments habituals en la nostra dieta. Uns nivells elevats d’aquests anticossos produeixen el que coneixem com al·lèrgia o intolerància alimentària, derivant en la presència de trastorns digestius, tendència a l’obesitat, cefalees i migranyes, hiperactivitat infantil, agressivitat o disminució del rendiment físic.

A través d’una mostra de sang podem determinar el grau d’al·lèrgia o intolerància a certs aliments.

Centros médicos donde se realizan los análisis de sangre en Barcelona

Davant el dubte de no saber quina analítica realitzar-nos o a quin especialista anar, és recomanable consultar amb el nostre metge de capçalera. Com a metge internista, podrà ajudar-nos a escollir la prova diagnòstica que millor s’ajusta a les nostres necessitats o simptomatologia per aconseguir alleugerir el nostre malestar o ajudar-nos a sortir de dubtes.