Vés al contingut
Inicio | Blog | Al·lèrgia primaveral: causes, símptomes i tractament

Al·lèrgia primaveral: causes, símptomes i tractament

PORTADAS WEB(35)
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dr_FedericodelaRocaPinzon.jpg
Federico de la Roca Pinzón
Consultes d'al·lergologia i estudis d'al·lèrgia respiratòria, a aliments, medicaments...
22 març 2023
3 Min
Consells de salut

Arriba la primavera i amb ella els molestos símptomes d’al·lèrgia. Ulls plorosos, degoteig nasal, esternuts… El Dr. Federico de la Roca, al·lergòleg de CreuBlanca, et revela com identificar-los, per què apareixen i quines són les claus per al seu adequat tractament.

Què és l’al·lèrgia primaveral?

L’al·lèrgia primaveral, també coneguda com a rinitis al·lèrgica o febre del fenc, és la resposta del nostre sistema immunitari davant la identificació d’un agent extern estrany, en aquest cas el pol·len. Amb l’arribada del bon temps, les plantes alliberen en l’aire minúsculs grans de pol·len que entren en contacte amb les vies respiratòries i amb els ulls. En persones al·lèrgiques al pol·len, el contacte amb els grans de pol·len estimula el sistema immune, produint l’alliberament de diverses substàncies químiques, entre elles la histamina. Aquesta última és una de les principals substàncies que provoquen els símptomes comuns d’al·lèrgia.

Quines són les causes de l’al·lèrgia primaveral?

Gramínies i plàtan d’ombra, entre els pòl·lens que causen més reaccions al·lèrgiques. A Barcelona, les gramínies i els plataners són els principals pòl·lens responsables de l’aparició dels símptomes d’al·lèrgia respiratòria (rinitis i asma) a la primavera. El pol·len de l’olivera i del xiprer no són tan freqüents en aquesta zona, però cada dia estan tenint major rellevància a causa de la seva utilització com a arbres ornamentals en parcs, jardins i tanques.

Símptomes d’al·lèrgia primaveral

De manera similar a un refredat, la rinitis al·lèrgica és un trastorn que afecta la mucosa nasal i es manifesta en forma de congestió nasal, picor de nas, gola i oïdes, i secreció nasal. Aquests símptomes també poden venir acompanyats d’esternuts repetits, malestar general, així com llagrimeig i enrogiment dels ulls.

A diferència del refredat, que provoca mucositat espessa i d’un to groguenc o verdós, la rinitis al·lèrgica es caracteritza per secrecions líquides, transparents i blanquinoses. A més, un episodi de rinitis al·lèrgica pot durar un parell d’hores i desaparèixer, mentre que un catarro sol persistir durant tot el dia i fins i tot durant diversos dies.

Com puc saber si sofreixo al·lèrgia primaveral?

El diagnòstic de la rinitis al·lèrgica es realitza mitjançant un test cutani o prick test. Consisteix a aplicar sobre la pell de l’avantbraç una sèrie de gotes que contenen una petita quantitat de l’al·lergogen sospitós. D’aquesta manera, s’estudia la zona durant uns 15-20 minuts per a detectar l’aparició de faves o rojors.

L’objectiu d’aquesta tècnica és identificar aquells al·lergògens en els quals ha estat en contacte el pacient i si aquests són els responsables dels símptomes que experimenta.

Com es tracta l’al·lèrgia primaveral?

Si les molèsties són persistents, molestes o afecten la qualitat de vida de la persona, és recomanable acudir a l’al·lergòleg, qui realitzarà una primera valoració i analitzarà els factors immunològics i ambientals que intervenen en el desenvolupament de la patologia al·lèrgica. En cas de ser necessari, prescriurà antihistamínics orals o corticoides nasals per a alleujar els símptomes.

En la Unitat d’Al·lergologia de CreuBlanca abordem tota mena d’al·lèrgies des d’un punt de vista integral, analitzant els factors immunològics i ambientals que intervenen en el seu desenvolupament. Un equip multidisciplinari d’especialistes integrat per mèdics internistes, al·lergòlegs, dermatòlegs i nutricionistes treballen conjuntament per a oferir-te un diagnòstic precís i un pla terapèutic personalitzat, enfocat a alleujar els teus símptomes i millorar el pronòstic de la teva al·lèrgia.