Vés al contingut
Inicio | Blog | Aliments de temporada per a ajudar-nos durant el confinament

Aliments de temporada per a ajudar-nos durant el confinament

que-alimentos-de-temporada-debemos-incluir-en-la-cesta-de-la-compra-esta-primavera-id-103
13 abr. 2020
5 Min
CreuBlanca

La primavera ens ofereix productes rics en vitamines i propietats antioxidants que aporten major vitalitat i reforcen les defenses

La naturalesa segueix el seu curs i, afortunadament, són molts els aliments que omplen la nostra cistella de la compra de sabors, aromes i colors per a donar la benvinguda a la primavera.

Amb l’arribada del bon temps es recullen noves fruites i verdures que es troben al punt òptim de maduració, la qual cosa ens garanteix que aquests productes de temporada conserven tot el seu sabor i totes les seves propietats.

Les fruites i verdures de temporada ens aporten beneficis per a la salut a cada mossegada. Especialment, les que tornen al mercat per primavera són sucoses i lleugeres, alhora que delicades. Destaquen per la seva baixa aportació calòrica, per la qual cosa ens ajuden a mantenir la línia o a perdre alguns quilos de més. Amb la pujada de les temperatures i un major nombre d’hores de sol, introduïm en la nostra dieta plats més refrescants i lleugers que ens allunyen de les digestions pesades.

La varietat d’aliments que ens ofereix aquesta època primaveral representen una font de fibra, vitamines i minerals, que ens ajudaran a absorbir els nutrients que el nostre cos necessita i a protegir-nos davant diferents malalties. Des d’alleujar la clàssica al•lèrgia primaveral, fins a prevenir el càncer, protegir el cor i depurar l’organisme.

Durant aquests dies de confinament resulta essencial realitzar una compra responsable, equilibrada, sostenible i solidària pel bé de tota la ciutadania.

En el cas d’aliments peribles (fruites fresques, verdures, hortalisses, ous i lactis) convé que les quantitats que anem a comprar s’ajustin a les nostres necessitats, tal com recomanen des de l’Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica.

Sota aquesta premissa, en aquest article us ajudarem a triar els aliments que no poden faltar en la nostra nevera per a treure-li el màxim partit als nostres menús.

Us animeu a seguir la llista de la compra que us proposem?

De quins productes ens acomiadem amb l’arribada de la primavera?

Les fruites i verdures trien el seu clima favorit per a viure i exigeixen cures especials, és per això que disposem d’aliments de temporada diferents en cada estació.

Verdures

Productes com la coliflor, el bròquil, l’api i la carabassa, que es recullen a la fi d’estiu o principis de tardor i consumim fins al final de l’hivern, es retiren per a donar pas a verdures i hortalisses pròpies de la primavera, com ara les carxofes, els fesols tendres, els carabassons, els pebrots, els enciams, els tomàquets, les cebes tendres i les remolatxes. Altres productes que acomiadem amb l’arribada de l’estació del color són les cols de Brussel•les, ja que l’augment de les temperatures provoca que s’espigolin amb facilitat.

Fruites

Els tons vermellosos i ataronjats substitueixen als verdosos i groguencs. Toca dir adéu a la temporada de taronges, les llimones, els kiwis i els alvocats pels maduixots, les maduixes, les prunes, les nespres, els albercocs, les cireres, els nabius, les aranges i les nectarines.

Organitzem-nos per a provar durant els pròxims mesos totes les opcions saludables que inclou aquesta llista de la compra:

Consell: Si descarregues aquesta llista al teu mòvil, la tindràs disponible per quan vagis a fer la compra.

Aliments de temporada per a ajudar-nos durant el confinament

Per a obtenir unes nocions bàsiques de la temporalitat de les fruites i verdures, us recomanem consultar diferents calendaris per a saber què consumir en cada mes de l’any. Com per exemple, el calendari que ens ofereix la Fundació Dieta Mediterrània en el següent link: dietamediterranea.com

I si volem gaudir d’aliments de temporada produïts en horts ecològics, la Associació La Rural de Collserola posa a la nostra disposició la millor selecció i tallers mediambientals. Podeu trobar tot sobre ells aquí: La Rural de Collserola

Fruites amb tons vermellosos: grans aliats contra malalties

El nostre expert nutricionista de Diagnosis Mèdica, Xavier González, afirma que “ ingerir fruites amb tons vermellosos, gràcies als seus pigments, ajuda a les nostres cèl•lules i reforça el nostre sistema immunitari”.

Maduixes, prunes, cireres i nabius

Presenten propietats antiinflamatòries i antibacterianas. Així mateix, “són grans estimuladors del sistema immunitari i redueixen el risc de desenvolupar malalties degeneratives, problemes cardiovasculars i, fins i tot, poden ser el nostre major aliat per a prevenir el càncer”, afegeix González.

Nabius, nespres, albercocs, nectarines i aranjes

Més enllà de les seves propietats antioxidants, són una font de magnesi i potassi. Minerals essencials per al desenvolupament dels ossos que ajuden en la transmissió d’impulsos nerviosos a nivell muscular.

Quins beneficis ens aporten aquestes fruites?

Aquestes fruites ens ofereixen vitamines dels grups A, C i E.

Vitamina A

Resulta essencial per a la vista, la pell, el cabell, les mucoses i els ossos. Tot això per al bon funcionament del sistema immunològic.

Vitamina C

Intervé en la formació de col•lagen, glòbuls vermells, ossos i dents. A més, afavoreix l’absorció de ferro, calci i aminoàcids d’altres aliments.

Vitamina E

Conserva els glòbuls vermells, protegeix les cèl•lules radicals lliures i manté la pell en bon estat.

Aliments de temporada per a ajudar-nos durant el confinament

Ningú pot negar que estem d’estrena! Acabem donar pas a l’estació de la primavera i amb ella un llistat d’ingredients amb els quals donarem un toc de color i alegria a les nostres receptes. La millor manera de sentir en el nostre cos i ment els beneficis de les fruites i verdures de temporada és, precisament, integrant-les en la nostra dieta.

Així i tot, us costa organitzar els vostres menús diaris? Sempre combineu els mateixos aliments?

A Creu Blanca disposem d’un equip especialitzat en Nutrició i Dietètica per a ajudar-vos a interioritzar hàbits d’alimentació i vida saludables; a base de petites variacions en la nostra rutina podem aconseguir un canvi real i de llarga durada, que podrem mantenir durant tot l’any.

A quines esperes per a sumar-te al carro de la vida saludable?

Tags:

aliments de temporada
primavera