Vés al contingut
Inicio | Blog | Diferències entre al·lèrgies i intoleràncies alimentàries

Diferències entre al·lèrgies i intoleràncies alimentàries

PORTADAS WEB_Alergias vs Intolerancias Alimentarias
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/em_Dr_FedericodelaRocaPinzon.jpg
Federico de la Roca Pinzón
Consultes d'al·lergologia i estudis d'al·lèrgia respiratòria, a aliments, medicaments...
https://creu-blanca.es/wp-content/uploads/Foto-Dr.-Alcaraz.png
José Andrés Alcaraz Serrat
Consultes de digestologia, endoscòpies, colonoscòpies
18 oct. 2024
5 Min
Consells de salut
La veu de l'expert

A causa de la similitud en alguns dels seus símptomes, les al·lèrgies i les intoleràncies alimentàries se solen confondre sovint. No obstant això, són dues afeccions diferents que difereixen en el seu origen: l’al·lèrgia es desencadena com una reacció del sistema immunològic, mentre que la intolerància es deu a un problema metabòlic del sistema digestiu. A continuació, explorem les seves diferències.

Definició

Al·lèrgia Alimentària: L’al·lèrgia alimentària és una reacció del sistema immunològic a un al·lergen (proteïna) en els aliments.

Intolerància Alimentària: Generalment, una intolerància alimentària és una resposta del cos davant la incapacitat del sistema digestiu de processar o digerir un aliment o algun dels seus components. No obstant això, algunes intoleràncies, com la sensibilitat al gluten no celíaca, no es deuen a la incapacitat de digerir un component, sinó a una reacció fisiològica que causa símptomes digestius i extra-digestius sense que estigui involucrat un procés immunològic o enzimàtic específic. D’altra banda, es desconeix la causa de moltes intoleràncies.

Causes

Al·lèrgia Alimentària: Es produeix quan l’organisme entra en contacte amb un al·lergen, una proteïna que l’organisme percep com una amenaça. En resposta, el sistema immunològic activa un procés inflamatori i genera anticossos per defensar-se. Les al·lèrgies alimentàries més freqüents solen ser a la llet de vaca, l’ou, els fruits secs, les fruites (especialment el préssec) i el marisc.

Intolerància Alimentària: Generalment, es deu a la sensibilitat del sistema digestiu davant un component d’un aliment, causada per una deficiència enzimàtica. A diferència de les al·lèrgies, el sistema immunològic no està involucrat. Per exemple, la intolerància a la lactosa es produeix per la disminució de les enzims lactases presents en el revestiment de l’intestí, que s’encarreguen de degradar i metabolitzar la lactosa. Sense aquestes enzims, la lactosa no es digereix adequadament, la qual cosa genera problemes de digestió, com fermentació i producció de gasos. Les intoleràncies més comunes són a la lactosa, la sacarosa i la fructosa, presents en fruites, verdures i edulcorants.

Símptomes

Al·lèrgia Alimentària: En el cas de l’al·lèrgia, encara que és cert que la reacció sol ocórrer de forma immediata després d’ingerir l’aliment (de minuts a hores), també hi ha algunes reaccions al·lèrgiques tardanes que poden aparèixer després de diverses hores, com per exemple l’al·lèrgia a la proteïna de la llet en alguns nens. Els símptomes poden incloure picor de boca, inflamació dels llavis o parpelles, esternuts, congestió nasal, llagrimeig, envermelliment, erupcions cutànies, dificultat per respirar, alteracions intestinals, o fins i tot reaccions més greus com baixada de tensió i pèrdua de consciència. Al conjunt d’aquests símptomes se’ls coneix com anafilaxi.

Intolerància Alimentària: Els símptomes poden aparèixer de manera gradual i depenen de la quantitat de l’aliment consumit. Es manifesta principalment amb molèsties gastrointestinals com dolor abdominal, inflor, o diarrea.

Diagnòstic

Davant qualsevol indici que suggereixi la presència d’una intolerància o al·lèrgia alimentària, és fonamental consultar un metge especialista per ajudar a identificar l’aliment responsable.

Al·lèrgia Alimentària: L’al·lergòleg és qui fa les proves d’al·lèrgia a aliments. Inicialment es realitzarà la història clínica del pacient, i es complementarà amb proves de provocació. A més, a la Unitat d’Al·lergologia de CreuBlanca també fem el conegut Prick test (test cutani d’al·lèrgia), per detectar sensibilització davant substàncies o aliments probables responsables de les reaccions al·lèrgiques en el pacient. La prova consisteix a introduir una gota de l’al·lergen a la capa més superficial de la pell, a través d’una lleu punció a la zona de l’avantbraç. La punció es realitza amb una llanceta, no amb una agulla, per la qual cosa la prova és indolora. La magnitud de la reacció que es produeixi a la pell aportarà informació sobre els probables aliments causants de la reacció al·lèrgica.

Intolerància Alimentària: Davant signes d’intolerància a algun aliment, l’especialista en Digestologia pot indicar la realització de diferents proves diagnòstiques per detectar-les. A més, també existeix la Prova d’Hidrogen Expirat, per a la detecció de malabsorció de certes substàncies, com la lactosa, el sorbitol o la fructosa.

Tractament

Un cop identificada l’al·lèrgia o intolerància, el metge especialista establirà el tractament preventiu més adequat per a cada pacient. Generalment, es recomana evitar o restringir el consum de l’aliment que provoca al·lèrgia o intolerància.

En alguns casos concrets, es receptaran fàrmacs per alleujar els possibles símptomes que puguin aparèixer en cas d’ingesta accidental.

En la majoria de les intoleràncies alimentàries, el tractament principal és la modificació dietètica. En determinats casos d’intoleràncies, és possible que es receptin fàrmacs per a símptomes específics o per ajudar la digestió (per exemple, suplements de lactasa, l’enzim que trenca la lactosa). No obstant, no existeix cap fàrmac per tractar les intoleràncies alimentàries en si.

 

La Unitat d’Al·lergologia i la Unitat de Digestologia de CreuBlanca compten amb un equip multidisciplinari de professionals altament especialitzats en el diagnòstic i tractament de diverses afeccions i trastorns relacionats amb els aliments. Davant qualsevol signe d’intolerància o al·lèrgia alimentària, els nostres metges avaluaran el teu cas de manera exhaustiva, oferint-te acompanyament durant tot el procés de diagnòstic. A més, t’oferiran un tractament personalitzat que s’ajusti a les teves necessitats específiques, ajudant-te a gaudir d’un estil de vida saludable, millorar la teva qualitat de vida i prevenir complicacions o efectes adversos.

Tags:

Al·lergologia
Alimentació
Digestologia