Vés al contingut
Inicio | Blog | Urticària Solar: l’Al·lèrgia al Sol

Urticària Solar: l’Al·lèrgia al Sol

nataliya-smirnova-sn_SHaetAVA-unsplash
08 jul. 2024
2 Min
CreuBlanca

La urticària solar és una fotodermatosi poc comuna que provoca lesions a la pell, com a enrogiment, picor i faves, minuts després de l’exposició a la llum solar. Encara que es considera poc comú en la població general, els experts suggereixen que pot ser infradiagnosticada a causa de la falta de reconeixement dels seus símptomes.

Solar Símptomes de la Urticària Solar

La urticària solar es manifesta ràpidament, generalment pocs minuts després de l’exposició a la llum solar. Els símptomes inclouen:

  • Enrogiment de la pell: S’observa una coloració vermella en les àrees exposades al sol.
  • Faves o habons: Lesions elevades en la pell que poden variar en grandària.
  • Picor intensa: Sensació de picor en les àrees afectades.

 

En alguns casos, les lesions poden aparèixer hores després de l’exposició solar. La gravetat dels símptomes generalment augmenta amb la intensitat de l’exposició solar. Les zones més afectades són aquelles exposades directament al sol, com el tòrax, el clatell i les espatlles. No obstant això, en la cara i les mans, sovint s’observa un fenomen de tolerància a la llum a causa de l’exposició constant al llarg de la vida, que fa que la pell sigui menys reactiva.

Diagnòstic Diferencial

És crucial diferenciar la urticària solar d’altres afeccions cutànies per poder proporcionar un tractament adequat. Algunes condicions amb símptomes similars inclouen:

  • Cremades solars comunes: La urticària solar apareix en minuts després de l’exposició a raigs solars, mentre que les cremades solares es desenvolupen més lentament, generalment hores després de l’exposició.
  • Fotodermatosis secundàries per medicaments: Certs medicaments poden causar cremades a la pell en exposar-se al sol, especialment en persones grans o multimedicades.
  • Erupció Polimorfa Lumínica (E.P.L): És una reacció cutània induïda pel sol, que pot manifestar-se de diferents formes clíniques. Generalment, apareix en la primavera o començaments de l’estiu en exposar-se al sol parts del cos que solen estar cobertes la resta de l’any.
  • Lupus: És una malaltia autoimmune que pot manifestar-se en forma de granellada irregular en les àrees de la pell que estan exposades a la llum solar.
  • Prurigen actínic: Afecta principalment persones grans i es manifesta com una reacció exagerada de la pell a la radiació solar, generalment acompanyat d’engruiximent d’aquesta.

Prevenció davant la radiació solar

La prevenció és clau per combatre la urticària solar. Algunes mesures preventives inclouen:

  • Ús de protecció solar alta: Aplicar cremes amb un alt factor de protecció solar (FPS), 30 minuts abans.
  • Evitar l’exposició prollongada al sol: Limitar el temps d’exposició directa a la llum solar, especialment durant les hores pic de radiació.
  • Roba protectora: Utilitzar roba que cobreixi la major part del cos, barrets d’ala ampla i ulleres de sol
  • Consulta amb un dermatòleg: Per una avaluació i tractament adequats, és aconsellable buscar l’opinió d’un especialista.

 

Encara que la urticària solar és una condició poc comuna, és important estar informats sobre els seus símptomes i tractaments per detectar-la i abordar-la adequadament. Protegir la nostra pell i ser conscients de com reacciona a la llum solar pot millorar significativament la qualitat de vida dels qui pateixen aquesta condició.

Per a més informació sobre com protegir la teva pell del sol consulta la Unitat de Dermatologia de CreuBlanca.