Vés al contingut
Inicio | Blog | 10 Mites i veritats sobre la protecció solar

10 Mites i veritats sobre la protecció solar

PORTADAS WEB (1)
05 ag. 2024
6 Min
Consells de salut

Quants cops has sentit que el protector solar “només és necessari a l’estiu”? O que “estar a l’ombra o usar roba et protegeix completament del sol”? Realment el protector solar caduca? És igual d’efectiu aplicar-lo a casa que a la platja?

En aquest article, desmuntarem alguns mites comuns sobre l’exposició solar i l’ús del protector solar perquè puguis gaudir del sol amb responsabilitat i seguretat. És moment de separar la realitat de la ficció i comprendre què realment protegeix la nostra pell dels nocius raigs del sol.

MITE 1. “Usar protector solar impedeix el bronzejat”

El protector solar no impedeix totalment el bronzejat, però el fa més segur en reduir l’exposició als raigs UV.

El bronzejat és un signe de dany a la pell causat per aquests raigs, que estimulen la producció de melanina.

Utilitzar protector solar ajuda a reduir el risc de cremades, envelliment prematur i càncer de pell. Per bronzejat de manera segura, utilitza protector solar amb un FPS adequat, limita el temps al sol i busca ombra durant les hores de major radiació UV.

MITE 2. “Només un protector solar amb FPS 50 és efectiu”

Tots els protectors solars, encara que tinguin diferents nivells de FPS, poden ser efectius si s’apliquen correctament, però ofereixen diferents graus de protecció.

Un FPS més alt proporciona major protecció contra els raigs UVB, responsables de les cremades solars. El FPS indica la capacitat de bloqueig dels raigs UVB. Per exemple, un FPS 50 bloqueja aproximadament el 98% dels raigs UVB, mentre que un FPS 30 bloqueja al voltant del 97%. Per tant, un FPS més alt ofereix una protecció lleugerament major.

MITE 3. “Un FPS més elevat protegeix durant més temps”

Un FPS més alt ofereix major protecció contra la radiació UV, però no prolonga el temps de protecció. Tots els protectors solars es degraden amb el temps a causa de l’exposició al sol, a l’aigua, a la suor i a la fricció amb la roba i les tovalloles.

És crucial reaplicar el protector cada dues hores, o més sovint si nades o sues intensament, fins i tot amb fórmules resistents a l’aigua. A més, assegura’t que el protector protegeixi tant contra els raigs UVB, que causen cremades, com contra els raigs UVA, responsables de l’envelliment prematur i el càncer de pell.

MITE 4. “El maquillatge amb FPS actua com a protector solar”

El maquillatge amb FPS pot proporcionar certa protecció contra els raigs UV, però generalment no és suficient per a una protecció solar completa i adequada.

Encara que alguns productes de maquillatge poden contenir ingredients amb FPS, la quantitat de maquillatge aplicada no sol arribar al nivell de protecció indicat en l’envàs. Per a una protecció solar òptima, especialment en exposicions prolongades al sol, es recomana aplicar una capa uniforme de protector solar sota el maquillatge.

MITE 5. “El protector solar no és tan necessari en pells fosques”

Totes les pells, sense importar el seu to, necessiten protecció solar. Encara que la pell més fosca té més melanina, que proporciona certa protecció natural contra els raigs UV, no és suficient per a prevenir completament els danys causats pel sol.

Les persones amb pell fosca també poden patir cremades solars i desenvolupar malalties relacionades amb l’exposició solar com envelliment prematur, taques fosques, danys cel·lulars i risc de càncer de pell. Per això, és crucial usar protecció solar adequada.

MITE 6. “El protector solar no caduca, es pot aprofitar d’un any per a l’altre”

La majoria dels protectors solars tenen una data de venciment impresa a l’envàs, indicant quan el producte caducarà i ja no s’hauria d’usar. És essencial prestar atenció a aquesta data i no utilitzar un protector solar que hagi superat la seva data de caducitat.

El pas del temps, l’exposició a la calor i la llum solar poden degradar els ingredients actius en el protector solar, el que disminueix la seva capacitat per a protegir la pell dels danys causats pels raigs UV. Per tant, per assegurar-te de estar protegit adequadament, és recomanable utilitzar un protector solar que estigui dins de la seva data de caducitat i emmagatzemar-lo adequadament en un lloc fresc i fosc quan no estigui en ús.

MITE 7. “El protector solar només és necessari a l’estiu”

Els raigs ultraviolats del sol estan presents durant tot l’any, no importa l’estació o el clima. Fins i tot en dies ennuvolats, els raigs UV poden danyar la nostra pell.

Per això és important usar protector solar cada dia, sense importar si és estiu, hivern, tardor o primavera. Protegir la nostra pell és fonamental per prevenir cremades solars, envelliment prematur i reduir el risc de càncer de pell. Sobretot, si practiques activitats a l’aire lliure.

MITE 8. “Estar a l’ombra o protegir-se amb roba ofereix protecció contra el sol, per la qual cosa no és necessari usar protector solar”

Encara que estar a l’ombra o protegir-se amb roba proporciona certa protecció contra els raigs solars, encara és possible patir dany solar si no s’utilitza protector solar adequadament.

Els raigs UV poden reflectir-se en superfícies i rebotar en la pell, el que significa que fins i tot sota l’ombra, una part dels raigs solars pot assolir la pell i causar dany. A més, la roba no ofereix una protecció completa contra els raigs UV, especialment si és lleugera o de colors clars.

MITE 9. “És igual d’efectiu aplicar el protector solar a casa que a la platja”

L’eficàcia del protector solar no depèn del lloc on l’apliquis, sinó de com l’apliquis i amb quina freqüència el reapliquis. El més important és assegurar-te de cobrir totes les àrees exposades de la pell amb una capa uniforme de protector solar.

No obstant això, aplicar el protector solar a casa abans de sortir té alguns avantatges. Aplicant el protector solar abans de sortir de casa, et protegeixes des del primer moment en què t’exposes al sol, per la qual cosa si has de realitzar desplaçaments fins a arribar a la platja o piscina t’assegures de no cremar-te. A més, t’assegures de cobrir totes les àrees exposades de la pell amb el protector solar. Això inclou àrees que de vegades oblidem a la platja, com orelles, coll, dors de les mans i peus, ja que a vegades, enmig de l’emoció i les activitats, podem descuidar l’aplicació del protector solar si ho deixem per a l’últim moment.

D’altra banda, i molt important, aplicar el protector solar a casa et dóna temps per assegurar-te que s’absorbeixi correctament en la pell abans d’exposar-te al sol. Això permet que els ingredients del protector solar formin una barrera protectora més efectiva contra els raigs UV.

MITE 10. “Si el protector solar és resistent a l’aigua dura més temps”

Encara que un protector solar sigui resistent a l’aigua, és necessari tornar a aplicar-se’l després de nedar, suar o assecar-se amb una tovallola. La resistència a l’aigua del protector solar indica que manté la seva eficàcia durant un temps determinat quan entrem en contacte amb l’aigua o suem, però no és impermeable ni permanent.

L’exposició a l’aigua i la fricció de l’assecat poden eliminar part del protector solar de la pell, el que redueix la seva efectivitat. Per tant, és fonamental reaplicar el protector solar cada dues hores o amb major freqüència si s’està nedant, suant o s’ha assecat amb una tovallola.

 

La millor prevenció passa per una exposició solar segura i responsable. A CreuBlanca disposem d’una Unitat de Dermatologia integrada per un equip multidisciplinari de professionals altament especialitzats en el diagnòstic precoç i el tractament personalitzat de múltiples patologies dermatològiques. Disposem de les tècniques més avançades per a la realització de revisions dermatològiques destinades a la prevenció i la detecció primerenca de possibles anomalies derivades d’una exposició prolongada al sol, com cremades solars, envelliment prematur i el melanoma, entre altres patologies.