grupo creu-blanca

Control embarazo

Home Control embarazo

Control d'embaràs

Amb aquesta petita guia, basada en el protocol de control d'embaràs normal de la Generalitat de Catalunya, pretenem posar-te al corrent de quins seran els controls, les proves analítiques i les ecografies que realitzarem al llarg de la gestació. Et recomanem la llegeixis amb atenció i ens preguntis tots els dubtes que et vagin sorgint durant la teva seguiment.

Primera visita La primera visita de l'embaràs s'ha de produir abans de les 12 setmanes. En ella, el teu ginecòleg / a prendrà les teves dades, farà la teva història clínica amb els teus antecedents familiars, personals (mèdiques, quirúrgiques , al·lèrgies , ... ) i tot el relacionat amb embarassos anteriors. Amb tot això et obrirem la cartilla maternal, el llibre en el que aniran totes les dades del teu embaràs, i que és important que portis amb tu sempre que hagis de venir a consulta o acudir a qualsevol centre hospitalari. En aquesta visita et prendran la tensió i el pes i en cas que no tinguis una citologia vaginal recent, es prendrà una.

Pel que fa a l'increment de pes durant l'embaràs, et recomanem que mantinguis una dieta equilibrada però et recordem que "no cal menjar per dos" ...

A més, la primera visita (sempre que aquesta passi entre la setmana 7 i 10) , és el millor moment per datar l'embaràs, és a dir , per veure de quant temps estàs embarassada. Per això ens servirem de l'ecografia, que és el mètode més precís per conèixer les setmanes de gestació (s'ha demostrat que és fins i tot més cal que la data d' última regla). Amb això, es corregirà la teva data real d'última regla ( FUR o DUR) i se't donarà una nova basada en l'ecografia, que serà la que ens serveixi per guiar-nos a la resta de l'embaràs.

**Què podem esperar trobar segons a l'ecografia segons les setmanes d'embaràs? **

 • Abans de les 4 setmanes des de la FUR no podem veure res específic de l'embaràs.
 • De 4 a 5 setmanes : es pot veure un sac gestacional dins de l'úter.
 • De 5 a 6 setmanes : ja podem veure dins del sac la vesícula vitelina i l'embrió puntiforme.
 • De 6 a 7 setmanes : apareix el batec cardíac i l'embrió té una grandària aproximada de 0.5 a 1 cm.
 • De 7 a 10 setmanes : ja es poden distingir el cos, el cap i els esbossos de les extremitats.
 • A les 12 setmanes : ja s'ha complert el desenvolupament embrionari i té totes les extructuras formades.

Finalment , en aquesta primera visita se't programarà la primera analítica que et hauràs de fer entre la setmana 10 i 11 d'embaràs. Amb el resultat d'aquesta analítica, el nostre equip d'especialistes en diagnòstic prenatal, el dia en què es realitza l'ecografia de les 12 setmanes realitzaran el càlcul de risc per S. de Down a la consulta. En acabar el càlcul de risc, t'explicaràn el resultat detalladament.

Segona visita Es realitzarà al voltant de la setmana 13 , per comentar el resultat de l'analítica i l'screening combinat per síndrome de Down i així , en funció del resultat, poder prendre una decisió respecte a la necessitat o no de realitzar una prova invasiva ( amniocentesi o biòpsia de còrion ). En aquesta visita (com en les successives ) tornarem a prendre la tensió i el pes. En funció dels resultats de l'analític , si precisés algun suplement addicional se't recomanarà en aquest moment.

Tercera visita Es realitzarà sobre les 16-17 setmanes. A més de prendre la tensió i el pes i aclarir qualsevol dubte sorgit en aquest temps, es realitzarà una ecografia per intentar veure el sexe del nadó (en cas que ho vulgueu saber) .

Quarta visita Entre les 21-22 setmanes. En aquesta visita es revisarà el resultat de l'ecografia morfològica o de diagnòstic prenatal (veure aparatat ecografies durant l'embaràs).

Cinquena visita Al voltant de les 24 setmanes. Com sempre, se't prendrà la tensió i el pes, repassarem els dubtes que hagin anat sorgint i confirmarem que el nadó està bé. En aquesta visita, a més, es sol · licitarà l'analítica del segon trimestre, que va amb la famosa " prova del sucre " ( Test d' O'Sullivan ). És important que sàpigues que, el dia de l'analítica, hauràs de prendre un líquid dolç i esperar asseguda una hora abans de fer l'extracció de sang. Aquesta prova es fa a totes les embarassades, i és per saber quines dones tenen risc de tenir diabetis gestacional. Si et surt alterada cal fer una corba llarga ( de 3 hores ).

Sisena visita Al voltant de la setmana 28. Per valorar el resultat de l'analítica del segon trimestre: la necessitat d'incorporar algun suplement de ferro i / o fer la corba llarga de sucre. A més de prendre la tensió i el pes i atendre tots els dubtes o necessitats que t'hagin sorgit en aquest temps.

Setena visita Al voltant de la setmana 32. En aquesta ocasió es valorarà el resultat de l'ecografia del tercer trimestre (vegeu apartat ecografies durant l'embaràs). A més, com ja es va acostant el moment del part, parlarem de les teves inquietuds i expectatives per a aquest moment tan especial.

Vuitena visita Al voltant de la setmana 35. A més de prendre la tensió i el pes (com sempre) , en aquesta ocasió prendrem el cultiu vaginal i rectal per a l'estudi de estreptococ agalactiae. Aquesta prova consisteix a prendre una mostra amb un tampó (com un bastonet d'oïdes ) de la vagina i l'anus. Això es posa a conrear per veure si ets portadora d'un bacteri: l'estreptococ, perquè en cas que ho siguis, el dia del part hauríem de posar-te un antibiòtic per evitar la infecció del nadó al seu pas pel canal del part.

Novena visita en endavant Al voltant de la setmana 37. A partir d'ara ,el part es pot presentar en qualsevol moment. La freqüència de visites s'escurça, serà cada setmana. Anirem valorant el benestar fetal a través del monitoratge de la freqüència cardíaca fetal ( RCTG ) i les condicions obstètriques mitjançant tacte vaginal. RCTG : és el que habitualment es coneix com "les corretges". Té una durada variable entre 30 minuts i una hora ( depenent del despert que estigui el nadó en el moment que ho fem ). Per a això, et ficarem al llit en una llitera i et col·locarem a la panxa uns elèctrodes amb els quals mirarem la freqüència cardíaca del nadó i els teus contraccions (el mateix que es farà el dia del part de manera contínua). Tacte vaginal : ens serveix per valorar les condicions obstètriques del coll de l' úter (que és per on ha de sortir el nadó ) . Es valoren diverses coses (no només la dilatació):

Posició: el coll de l' úter abans del part està en posició posterior. A mesura que s'acosta el moment es va centrant i el dia del part està en posició anterior. Esborrament la longitud normal del coll de l' úter durant l'embaràs són 3 cm ( és com el coll d'una ampolla ) . Després es va escurçant progressivament fins a esdevenir una cosa molt fi , de menys de mig centímetre. Consistència: durant l'embaràs el coll de l' úter està rígid ( la consistència és com el cartílag de la punta del nas ) i aquest tacte es va modificant per al part, moment en el qual està molt tou ( com el llavi ) . Dilatació : això és el que més sol preocupar, encara que tot és un procés i generalment, sobretot quan és el primer part , primer va passant tot l'anteriorment descrit i finalment es dilata La dilatació complerta ( perquè pugui sortir el nadó ) són 10 cm . Unes setmanes abans del part es poden tenir un o dos centímetres de dilatació.

Última visita de l'embaràs Si al voltant de la setmana 41 no t'has posat de part, es programarà per anar a la Clínica un dia concret per induir el part (el que habitualment es coneix com: provocar el part ) . Per això quedareu amb la llevadora a la Clínica amb data i hora i es començaran a utilitzar els mitjans disponibles per aconseguir que et posis de part.

Control d'embaràs per a pacients que no disposen de mútua Si no pertanys a cap mútua, el nostre equip d'obstetres et farà el seguiment del teu embaràs.

El control inclou :

 • 14 visites mèdiques
 • 3 ecografies obstètriques
 • 1 ecografia de les 20 setmanes
 • 3 analítiques completes durant l'embaràs
 • fins a 6 registres fetals

Si tens alguna de les mútues concertada, també pots controlar du embaràs des del nostre centre : CIGNA , ASEFA , ANTARES , HNA , MÚTUA GENERAL DE CATALUNYA, AGRUPACIÓ MÚTUA , CASER , DKV (excepte analítiques ) , ALLIANZ , AME , AXA , MAPFRE CAJA SALUD , FONTSALUT , MUTUALITAT EVANGÈLICA . (Si no localitzes la teva mútua, truca'ns i et direm si treballem amb ella)